Bijela kuća istražuje: Kako su procurile bilješke Trumpovih savjetnika

Najnovije sankcije posljednji su potez SAD-a protiv Rusije, a nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Engleskoj (EPA)

Bijela kuća počela je u srijedu tragati za osobom koja je otkrila javnosti da su savjetnici Donalda Trumpa uzalud upozoravali američkog predsjednika da ne čestita ruskom kolegi Vladimiru Putinu na izbornoj pobjedi.

Prema pisanju dnevnika Washington Post, američki predsjednik u utorak je telefonski čestitao Putinu unatoč upozorenjima svojih savjetnika, koji su mu napisali i bilješku velikim slovima “NE ČESTITATI”.

Afera je odjeknula tim više što u Bijeloj kući vlada napeta atmosfera nakon niza odlazaka i otpuštanja Trumpovih saradnika.

“Ako je priča tačna, to znači da je neko dopustio da procuri bilješka sa sastanka savjetnika i predsjednika. Curenje takvih informacija vjerovatno je protivzakonito i može biti razlog za smjenu”, rekao je visoki zvaničnik Trumpove administracije za agenciju AFP.

Drugi je zvaničnik rekao u srijedu da se još traga za osobom koja je to učinila.

Čestitka Trumpa ruskom predsjedniku nije se svidjela američkom Kongresu, u kojem zastupnici upozoravaju da Rusija prijeti američkim izborima, koji se trebaju održati u novembru.

Pokušaj hakiranja izbora

Ministrica za unutrašnju sigurnost na to je upozorila u srijedu na saslušanju u Senatu. 

“Izbori na pola mandata u 2018, kao i budući izbori očita su meta ruskih pokušaja hakiranja”, rekla je Kirstjen Nielsen pred Senatom.

Podsjetila je da su se 2016. godine ruski hakeri pokušali ubaciti u izborne kartoteke 21 od 50 saveznih država, a u jednu od njih i uspjeli.

Trump je rekao da je čestitao Putinu na ponovnom izboru za predsjednika i da je u razgovoru bilo riječi o njihovom mogućem skorašnjem sastanku.

Stajalište Donalda Trumpa prema Vladimiru Putinu pod povećalom je otkad je ušao u Bijelu kuću jer je posebni istražitelj Robert Mueller zadužen istražiti ima li istine u tvrdnjama da se Moskva uplela u Trumpovu izbornu kampanju 2016. godine.

Izvor: Agencije