Bijela kuća ipak će vratiti akreditaciju Acosti

Jim Acosta je nakon intervencije federalnog sudije nastavio izvještavati iz Bijele kuće (EPA)

Bijela kuća je donijela konačnu odluku da će vratiti akreditaciju CNN-ovom novinaru Jimu Acosti koji više ne mora strahovati da će mu biti ponovno oduzeta, čime je okončana sudska bitka, prenosi Reuters.

Odluka je uslijedila tri dana nakon što je sudac u Washingtonu naredio administraciji Donalda Trumpa da novinaru privremeno vrati akreditaciju, koja mu je oduzeta 7. studenoga zbog “nepristojnog ponašanja” na konferenciji za novinare američkog predsjednika.

Ova odluka poništava pismo Bijelo kuće od petka u kojoj se kaže da Acosti može biti ponovno oduzeta novinarska akreditacija nakon isteka privremene sudske odluke.

Bijela kuća je 7. studenoga ukinula akreditaciju Acosti zbog “nepristojnog ponašanja” na konferenciji za novinare predsjednika Donalda Trumpa koji mu je kazao da je “bezobrazan”, nakon čega se CNN obratio sudu zbog povrede prvog i petog amandmana američkog ustava.

Sudska odluka

CNN i Acosta su od suda zatražili da se sljedeći tjedan održi hitno ročište nakon što je Bijela kuća u petak novinara pismeno obavijestila da će mu ponovo ukinuti akreditaciju nakon isteka sudskog naloga.

Bijela kuća se usprotivila sazivanju izvanrednog ročišta, obrazloživši da “ne samo da trenutno nema nikakve hitnosti, već da je u ovom trenutku nemoguće znati jesu li naredni koraci uopće potrebni, a još manji koji bi to koraci bili”.

Ubrzo nakon toga izvijestila je da će dopustiti novinaru da zadrži svoju akreditaciju.

Izvor: Agencije