‘Bijela knjiga’: Njemačka na čelu svjetske odbrane

Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju nudi mogućnost da se pokrene jača vojna saradnja u bloku (Getty Images)

U Berlinu je u srijedu objavljena Bijela knjiga, dokument kojim se Njemačka obavezala da će preuzeti veću ulogu u procesu povećanja globalne sigurnosti.

Njemačka se tim dokumentom također obavezala da će se više uključiti u pronalaženje odgovora na strateške prijetnje Rusije.

“Njemačka je globalno veoma povezana zemlja koja – zbog svoje ekonomske, političke i vojne snage, ima odgovornost da aktivno pomogne oblikovanju svjetskog poretka”, navodi se u tom dokumentu, koji je Vlada usvojila, a zvanično ga je u srijedu predstavila ministrica odbrane Ursula von der Leyen.

Ona je ocijenila da odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju nudi mogućnost da se pokrene jača vojna saradnja u bloku.

Evropska mobilna bolnica

Velika Britanija, kazala je ona, godinama blokira razne evropske projekte, a kao primjer je navela ideju “evropske mobilne bolnice, koje su neke države članice željele ostvariti kako bi im bila na raspolaganju u kriznim područjima”.

Predstavljajući politiku odbrane Njemačke, ministrica je rekla da zvanični Berlin i Pariz žele preuzeti inicijativu u budućoj vojnoj saradnji.

Najavila je početak razgovora Njemačke i Francuske s drugim zemljama članicama EU-a o stvaranju stalne vojne strukture.

Njemačka je spremna “pomoći u svim sadašnjim i budućim humanitarnim i sigurnosnim izazovima”, navodi se, između ostalog, u “mapi puta” i dodaje da je ova strategija postavljena kao prekretnica za zemlju koja nosi teret nacističkih terora i holokausta, da bi se devedesetih godina pridružila mirovnim misijama na Balkanu.

U skorije vrijeme Njemačka je rasporedila trupe u Afganistanu, Maliju i drugim  državama i na taj način podržala više vojnih saveza u borbama protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Kancelarka Angela Merkel je preuzela ključnu ulogu u nastojanju da smiri sukob Zapada s Rusijom zbog krize u Ukrajini, ali je prošle sedmice obećala pomoć u jačanja NATO-a u Istočnoj Evropi.

Rusija prijetnja za Evropu

U dokumentu se ističe da se “Rusija udaljava od partnerstva sa Zapadom i nameće strateško rivalstvo” te da će zbog toga, ukoliko u međuvremenu ne promijeni kurs, predstavljati prijetnju za Evropu.

Također, u dokumentu se pominju, prenijele su agencije, izazovi van evropskog kontinenta, misleći na sile u Aziji i Južnoj Americi, koje preuzimaju sve veće uloge u nestabilnosti sjeverne Afrike, Bliskog istoka i centralne Azije.

Terorizam je trenutno najveća prijetnja za Njemačku, navodi se u dokumentu i dodaje da je ona o sada bila pošteđena od takvih napada, ali ukoliko do toga dođe, vojska mora biti spremna reagirati već na granici.

Lideri NATO-a i EU-a potpisali su nedavno “historijski sporazum”, koji jača njihovu saradnju u odbrani protiv novih izazova.

Izvor: Agencije