Bijeg sirijskog vojnog pilota u Tursku

Turska je otvorila šesnaesti logor za sirijske izbjeglice. Iako je kamp Harran predviđen za 10.000 ljudi, u roku od sedam dana od otvaranja u njemu je već 12.000 ljudi. 

Reporterka Al JazeereNisreen el-Shamayleh posjetila je kamp, gdje je upoznala Samera Al-Hassana i njegovu porodicu.

Nakon granata i zračnih napada u Siriji, Al-Hassan, njegova supruga i petero djece stiješnjeni su u malenoj montažnoj jedinici, ali se ne žale.

Opasni put

Njihovo putovanje do sigurnosti bilo je dugo i opasno.

Al-Hassan je bivši pilot sirijske vojske. Kaže da je bio praćen i da je uspio pobjeći tek prije tri mjeseca, iako je htio ići prije.

Kaže da je vojska nepovjerljiva prema sunitskim oficirima poput njega.

“Bio sam u pritvoru skoro godinu, zbog sumnji u moju lojalnost. Kada sam pušten, vratio sam se u vojsku. Tokom tog perioda, bio sam u kontaktu sa Slobodnom sirijskom vojskom, a zatim sam odlučio prebjeći sa grupom oficira. Situacija je postala toliko opasna za mene i moju porodicu da sam morao otići”, kaže Al-Hassan.

Turska Vlada bori se da osigura smještaj za sve veći broj izbjeglica. Kamp Harran je izgrađen za samo dva i po mjeseca.

“Prošlo je tek tri sedmice otkako je ovaj kamp otvoren i već je pun. Turske vlasti kažu kako nema prostora za smještaj dodatnih porodica. Zato je u toku izgradnja još četiri kampa”, izvijestila je El-Shamayleh.

Time bi broj izbjegličkih kampova u Turskoj narastao na 20.

Ljudsko dostojanstvo

Finansijsko opterećenje za tursku Vladu je veliko, jer većinu izdataka za izbjeglice pokriva sama.

“Izgradnja ovog kampa za smještaj više od 10.000 ljudi koštala je 33 miliona dolara. Naša odgovornost je velika, ali ovo je naš treći kamp za Sirijce u pokrajini Urfa i već smo navikli na ovakav rad”, navodi  Mahmut Sonmez iz Uprave za krizne situacije.

Sirijskim izbjeglicama je ovdje mnogo bolje nego njihovim zemljacima u Jordanu i Libanu, jer je Turska bogatija zemlja.

Ali, mnogim profesionalcima ili vlasnicima nekretnina izbjeglički život teško pada.

“Došli smo ovdje u potrazi za dostojanstvom. Kao izbjeglice zahtijevamo da se s nama ophodi sa saosjećanjem, naklonošću i poštovanjem. Pustite nas da budemo slobodni ljudi. Imamo veliku žeđ za ponosom i dostojanstvom”, ističe Mohammad al-Tahhan, mašinski inženjer.

Većina sirijskih izbjeglica je demoralizirana, ali se slažu da se ljudsko dostojanstvo za kojim žude može vratiti samo ako i kad se vrate u stabilnu domovinu.

Izvor: Al Jazeera