Bihać: Vlasti premještaju migrante u područje Vučjaka

Vlasti Unsko-sanskog kantona započele su premještati migrante iz centra Bihaća na lokaciju Vučjaka, nedaleko od granice s Hrvatskom, iako se oni protive novome smještaju koji se nalazi na bivšem odlagalištu otpada zbog čega su protivljenje toj lokaciji izrazili i predstavnici međunarodnih institucija.

Migranti koje su predstavnici policije Unsko-sanskog kantona počeli odvoditi iz centra grada iz improviziranih naselja i privatnih objekata su se nakon izvjesnog vremena pokušali vratiti u Bihać. U tome su ih spriječili pripadnici policije koji više ne dopuštaju povratak u centra grada.

“Izmjestili smo ljude koji su boravili u malim šatorima na javnim površinama u gradu bez ikakvih uvjeta, ili su bez identifikacijskih dokumenata iznajmljivali privatni smještaj”, rekao je glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

Pojasnio je i kako je na lokaciju Vučjak grupa skupina ljudi koji su izazivali izgrede, prenosi Hina.

Na lokaciji Vučjaka postavljeni su šatori, te se tek uspostavlja infrastruktura, opskrba vodom i električnom energijom te sanitarni čvorovi.

Policija nastavlja provjeravati objekte u centru Bihaća u potrazi za migrantima koji se ne nalaze pod nadzorom vlasti.

Kako su izvijestili lokalni portali zapečaćeno je nekoliko objekata u kojima su bili migranti.

‘Borba s migrantima’

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ističe kako je ovaj grad prepušten sam sebi u borbi s migrantima.

“Mi smo posljednjih deset dana doslovno pregaženi ovdje. U Bihaću su više od 20 posto od ukupne populacije migranti”, rekao je Fazlić.

Po procjenama vlasti na području Unsko-sanskog kantona nalazi se gotovo 8.000 migranata.

Misija UN-a u Bosni i Hercegovini usprotivila se uspostavi migrantskog centra na lokaciji Vučjak.

Ranije su se premještanju migranata na ovu lokaciju usprotivili i Hrvati iz naselja Zavalja, Skočaja, Vedrog Polja i Žegara, te su u pismu zatražili i podršku Hrvatskog sabora.

Stanovnici Bihaća za nedjelju su najavili održavanje protesta u centru grada zbog migrantske krize.

Izvor: Al Jazeera i agencije