Bihać: Policija privela 130 migranata koji borave u ilegalnom smještaju

Povod za svađe migranata su hrana, piće, mobilni telefoni, novac i međusobna netrpeljivost između određenih grupa (Arhiva)

Nakon što se u četvrtak navečer u Bihaću ponovo dogodio ozbiljan incident s migrantima, pri čemu su napadnuti i policijski službenici, jutros su se na toj lokaciji pojavile policijske snage.

Kako javlja Anadolija, iz privatnog objekta izmješteni su migranti za koje se sumnja da su sinoć nasrnuli na policijce.

S njima je na terenu i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove koja je zapečatila objekat. U akciji je pronađeno 130 migranata koji su boravili u objektu, a bila su potrebna tri autobusa, nekoliko “marica” i policijskih vozila da ih sve odvezu. 

“Danas smo uz asistenciju pripadnika policije Bihać izvršili pregled porodične kuće Fatime Lipovače, u kojoj smo zatekli 130 migranata, odnosno stranih lica koja su bez identifikacionih dokumenata. Znači, tu se nalaze neovlašteno i bit će deložirani u migrantski centar, a kuća Fatime Lipovače bit će zapečaćena. Ovdje je u pitanju nelegalno izdavanje smještaja stranim licima migrantima. Objekat je zapečaćen i u slučaju da se službeni pečat povrijedi i objekat otpečati predviđena je sankcija do šest mjeseci zatvora, osim što vlasnika sljeduje novčana kazna”, kaže Sadik Alagić, glavni inspektor Kantonalne tržišne inspekcije USK-a.

U akciji napadnuta dva policajca

U Domu zdravlja Bihać potvrdili su da su primljena tri policajca kod kojih su konstatirane povrede.

Upućeni su u kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić”, gdje im je ukazana daljnja medicinska pomoć. 

U današnjoj opsežnoj akciji zatvaranja nelegalnih objekata za iznajmljivanje smještaja u kojima borave migranti napadnuta su dva policajca, prenosi agencija Patria. 

Tri migranta su privedena, a ostali će biti poslani u Vučjak.

U privremeni prihvatni centar Vučjak jutros su stigli prvi migranti.

Njih 50-ak tu je smješteno u šatore koji se postavljaju. 

U Bihać danas poslijepodne stiže američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer.

Visoku američku delegaciju primit će gradonačenik Bihaća Šuhret Fazlić, te premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Iako se ne navodi šta je razlog dolaska, očekuje se da će u fokusu biti situacija u Krajini uslijed velikog priljeva migranata u taj dio Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije