Bihać: Djeca branitelji prirode

Kroz ekološke radionice Adile Majetić prošle su hiljade učenika, a rezultati njenog rada su čist i zdrav okoliš u gradu Bihaću (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Fahrudin Vojić

U vrijeme kada je ekološka svijest veoma niska, a zakoni o zaštiti prirode i okoliša gotovo da se i ne poštuju, jedna hrabra žena već dvije decenije vodi bitku za odbranu prirode na lokalnom nivou. Adila Majetić je nastavnica biologije u osnovnoj školi “Prekounje“ u Bihaću i svake sedmice okuplja učenike na dopunskoj nastavi kako bi ih educirala te oplemenila njihovu ličnost kada je riječ o zdravom i čistom okolišu. Kroz njene ekološke radionice prošle su hiljade učenika, a rezultati njenog rada su čist i zdrav okoliš u gradu Bihaću. Ovo je priča o njoj i mališanima koji svoje vrijeme posvećuju čuvanju okoliša.

“Ekološka sekcija u osnovnoj školi “Prekounje” egzistira od 1995. godine, kada sam svoj rad sa djecom otpočela kroz sekciju “Mladih gorana”, u kojoj je uvijek bilo aktivno dvjestotinjak učenika. Sekcija je pokrenuta s ciljem upoznavanja djece sa posljedicama ratnih dejstava po okoliš i prirodu. Tu su djeca mogla da dobiju neke informacije o nivou zagađenosti okoliša sa olovom iz vatrenog oružja, čije su žrtve, pored ljudi, bile i biljke”, priča nam nastavnica Adila Majetić.

Velike brojke

Osim toga što je glavni cilj tih sekcija podizanje ekološke svijesti kada je riječ o očuvanju prirode, djeca imaju priliku da nauče ponešto o vlastitom zavičaju i njegovoj kulturi, s posebnim akcentom na stare tradicionalne vrijednosti i značaj njihovog očuvanja, a Bihać je prepun takvih stvari.

“U okviru ovih sekcija djeca uče o komponentama okoliša, o glavnim prijetnjama i izazovima za očuvanje zdrave sredine, aktivnostima koje ljudi mogu poduzeti u pravcu zaštite okoliša te globalnim ekološkim  izazovima i vrijednostima. Budući da je naša škola najaktivnija kada je u pitanju ekologija, možemo s ponosom kazati da je kroz ovu sekciju u periodu od 2005. do 2015. godine prošlo oko 10.000 učenika, od kojih je velik broj njih nastavio školovanje van Bosne i Hercegovine, a svake godine dobijamo pozitivne povratne informacije o njihovoj ekološkoj kulturi u zemljama gdje se trenutno obrazuju”, ističe nastavnica Majetić.

Značaj za lokalnu zajednicu

Uloga i značaj tih sekcija su neprocjenjivi za lokalnu zajednicu.

Svaki učenik, nakon što razvije ekološku svijest, djeluje i na ostale članove porodice, a samim tim krug ekološko svjesnih osoba iz godine u godinu raste, što vodi ka razvoju zdravog društva koje brine o prirodi i okolišu u kojem žive.

“Značaj ekoloških sekcija za samu školu i lokalnu zajednicu je ogroman. Učenici koji su prošli kroz naše sekcije postaju ekološki ambasadori u svojim domovima i mjesnim zajednicama tako što svojim primjerom drugima pokazuju kako se treba ispravno odnositi prema prirodi. Rezultate našeg rada vidimo tek onda kada odvedemo učenike na akciju pošumljavanja ili skupa s njima organiziramo izradu projekta o opasnosti hidroelektrana na našim rijekama ili učestvujemo na ekokvizovima. Tada vidimo koliku su ulogu odigrale ove sekcije kada je u pitanju briga i zaštita prirode”, zaključuje nastavnica Majetić.

Izvor: Al Jazeera