BiH: Žrtve torture protestima traže svoja prava

U Sarajevu je obilježen Međunarodni dan podrške žrtvama torture.

Članovi Saveza logoraša BiH, nekadašnji zatvorenici u logorima, mirnom protestnom šetnjom pokušali su da ukažu na težak položaj ove populacije u Bosni i Hercegovini, gdje i dvadeset godina nakon rata još ne postoji zakon, koji bi regulisao njihova prava. 

Mirsad i Mufdija preživjeli su zatočeništvo u logoru. Ti dani su iza njih, ali sjećanja ne odlaze. 

“Nisi imao vode, nisi imao hrane, nikog đavola, maltretirali su nas. Nisi imao gdje se oprati. Onda, odatle su nas izvodili gore na Žuč, na kotu 850“, kaže Mirsad.

“Devetnaest ljudi je otišlo u živi štit, koji su izvedeni iz rasadnika u živi štit. I nikad se niko nije vratio. Onda su nas tu mučili, bili smo preglađivani, gladni, žedni, da kažem- ni vode ni hrane nije bilo. Već su nas maltretirali, ruke lomili, noge, nema gdje nas nisu tukli“, ističe Mufdija.

Puna podrška

Na potresna svjedočanstva zabilježena na fotografijama, reagirali su i najmlađi.

 A za oporavak, smatra struka, treba vremena i puna podrška.

“Logori su imali i fizičko i psihičko mučenje: fizičko je imalo za cilj da ih što više ubije, a psihološko- da ih što više ponizi“, tvrdi psiholog, Ismet Dizdarević. 

“Želimo ovim putem da istaknemo da je neprihvatljivo da se žrtve torture same bore za svoja prava i svoj položaj u društvu“, kaže Mirjana Trifković iz Helsinškog komiteta za ljudska prava RS-a.

Prema brojkama kojima raspolaže Savez logoraša, u Bosni i Hercegovini je u ratnom periodu od 1992. do 1995. godine bilo više od 200 hiljada žrtava torture.

Preživjeli su, svjedoče, mučenja, premlaćivanje i silovanja.

Međutim, zvanična brojka na nivou resornih državnih institucija ne postoji.

“U Savezu logoraša BiH je više od 50 hiljada članova. Dvije decenije traže da im se priznaju njihova prava žrtava torture. Od institucija Bosne i Hercegovine traže zakon, koji će regulirati ta njihova prava“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Lana Jašarspahić-Knežević.

Konačan broj žrtava

U povratku iz mirne protestne šetnje ulicama Sarajeva, stigao je i odgovor.

“Dobit će satisfakciju, prvo BiH će dobiti konačan broj žrtava torture, dobit će logoraši određenu reparaciju. Prije svega, kad je u pitanju besplatna zdravstvena zaštita za sva lica koja je nemaju riješenu, besplatnu pravnu i psihološku pomoć, omogućen human pristup sudu i reparaciju shodno ekonomskoj situaciji zemlje, odnosno obeštećenje po danu provedenom u logoru“, smatra Jasmin Mesković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

“Imali smo četiri neuspješna pokušaja i od izvršne i zakonodavne vlasti da se ovaj Zakon donese, ali Vijeće ministara je ove godine, na prijedlog Minisitarstva za ljudska prava i izbjeglice ovaj Zakon uvrstilo u program, tako da smo se obavezali kao izvršna vlast  da ćemo do kraja godine predložiti Parlamentarnoj skupštini donošenje ovog Zakona“, zaključila je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U međuvremenu, pred zgradom u kojoj će se po ko zna koji put raspravljati o njihovim problemima, od jutros stoji podsjetnik.

Izvor: Al Jazeera