BiH: Zatvorska kazna zbog paljenja zgrade Predsjedništva

Trnka je i pred Sudom BiH iskazao kajanje (Al Jazeera)

Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je izrekao prvu kaznu nekom od odgovornih za paljenje sjedišta Predsjedništva BiH tokom masovnih protesta koji su u toj zemlji izbili u februaru 2014. godine.

Gotovo dvije godine nakon tog događaja na jednogodišnju zatvorsku kaznu osuđen je Nihad Trnka za kojega je utvrđeno kako je kroz razbijeni prozor na zgradi Predsjedništva BiH ubacio bocu sa zapaljivom smjesom koja je prouzrokovala požar.

Trnka je osuđen na osnovu odredbi Krivičnog zakona kojima je ovo djelo definirano kao ugrožavanje opće sigurnosti ljudi i imovine.

Tužilaštvo BiH istragu o događajima iz februara 2014. otvorilo je pod sumnjom na terorizam no ta je kvalifikacija naknadno ublažena.

Priznanje krivice

Trnka je priznao krivicu, o čemu je s tužiocima sklopio sporazum, obavezavši se istodobno kako će sarađivati u istrazi o incidentima.

Trnka je i pred Sudom BiH iskazao kajanje zbog učestvovanja u incidentima.

Protesti koji su početkom prošle godine uzdrmali BiH bili su potaknuti nezadovoljstvom radnika nekoliko propalih fabrika u Tuzli.

Njima su se pridružile hiljade nezadovoljnih u gradovima na području Federacije BiH. Dio demonstranata palio je i demolirao zgrade kantonalnih vlada u Tuzli, Bihaću, Zenici i Sarajevu gdje se na udaru našla i zgrada Predsjedništva BiH.

Arhivska građa

Požar koji je izazvan tzv. Molotovljevim koktelima uništio je dio vrijedne građe čuvan u Arhivi BiH.

Konačni rezultat protesta bile su ostavke četiri kantonalne vlade

Tužilaštvo BiH nije identificiralo nikoga ko bi se mogao smatrati organizatorom nasilja.

Izvor: Agencije