BiH: Zaštićeno područje uz Unu, novi pritisak na Hrvatsku

Trgovska gora, Čerkezovac
U Bosni i Hercegovini postoje bojazni da Trgovska gora ne bi bila samo odlagalište otpada iz Krškog nego i odlagalište evropskog nuklearnog otpada (Al Jazeera)

Vlada bh. entiteta Republika Srpska u četvrtak je donijela odluku o proglašenju dijela teritorija tog entiteta koji se prostire uz sliv rijeke Une parkom prirode, a entitetska ministrica prostornog uređenja i okoliša Srebrenka Golić pojasnila je kako je to mjera kojom se želi spriječiti da Hrvatska na lokalitetu Trgovske gore u općini Dvor, koja također gravitira Uni, izgradi odlagalište nuklearnog otpada.

Park prirode Una u RS-u zapravo se naslanja na Nacionalni park Una u Federaciji BiH i sada sliv te rijeke s bosanskohercegovačke strane granice predstavlja jedinstveno zaštićeno područje u kojem je 13 općina.

“Želimo poslati jasnu poruku hrvatskim vlastima da to [gradnju odlagališta nuklearnog otpada] ne mogu činiti susjednoj zemlji jer je na tom području i park prirode i nacionalni park. Činimo to kako bi [u Hrvatskoj] potražili lokalitet na mjestu koje nije naseljeno i koje ne ugrožava životnu sredinu, a ne na granici sa susjedima”, kazala je Golić novinarima u Banjoj Luci, kako prenosi Hina.

Magazinović: Spriječiti gradnju odlagališta

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, koji je ujedno predsjednik Kluba Zelenih u tom tijelu, u odvojenoj je izjavi najavio kako će se i na državnoj razini učiniti sve ne bi li se spriječilo donošenje odluke o gradnji odlagališta na Trgovskoj gori.

U intervjuu za agenciju Fena kazao je kako je potrebno izvršiti dodatni pritisak uoči sastanka predstavnika vlada Hrvatske i Slovenije, koji bi potkraj rujna trebali razgovarati o tome gdje i kako skladištiti nuklearni otpad iz elektrane Krško.

“Ono čega se pribojavam, a to je ovlaš spomenuto i u nekim službenim dokumentima Hrvatske, jest da ovo [Trgovska gora] ne bi bilo samo odlagalište otpada iz Krškog, koji Hrvatska mora po osnovu korištenja ove elektrane skladištiti, nego bi se moglo pretvoriti u odlagalište europskog nuklearnog otpada. U nekim od dokumenata u Republici Hrvatskoj koji su se pojavili stoji čak da bi ovo mogao biti finansijski isplativ projekt”, ustvrdio je Magazinović.

Izvor: Agencije