Veterani postigli dogovor sa parlamentarcima

Članovi udruženja 'Zaboravljeni branitelji' i prošle sedmice su blokirali granične prijelaze (Al Jazeera)

Veterani, članovi Vijeća boraca na nivou Federacije BiH koje okuplja bivše borce Armije RBiH i veterane Hrvatskog vijeća obrane odblokirali su sve granične prijelaze i saobraćajnice koje su ranije blokirali.

Zbog protesta je bilo u prekidu odvijanje saobraćaja na magistralnom putu Zenica-Žepče u mjestu Želeća, kao i na petlji Šićki Brod, a saobraćaj je bio obustavljen i na graničnim prijelazima Doljani, Bijača, Crveni Grm, Orahovlje i Zvirići.

Veterani su postigli privremeni dogovor sa zastupnicima Parlamenta FBiH. Dogovoreno je da u periodu od 1. do 7. septembra bude održana sjednica Parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je braniteljska rezolucija.

Zahtjevi veterana

Članovi udruženja “Zaboravljeni branitelji”, u prošlu srijedu su blokirali granične prijelaze s Hrvatskom zbog nepoštivanja dogovora u vezi uvrštavanja rezolucije branitelja na dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Oni su nakon nekoliko sati protesta tada pustili saobraćaj i najavili nove i radikalnije proteste ako se do danas ne ispune njihovi zahtjevi.

Predloženu rezoluciju do sada je potpisalo 70 boračkih udruženja, u kojoj, između ostalog, traže mjesečni borački dodatak za svaki mjesec proveden u ratu, formiranje jedinstvenog udruženja na nivou Federacije BiH, uvođenje ministarstva branitelja u svim kantonima FBiH, jedinstven registar pripadnika Oružanih snaga te prednost u zapošljavanju.

Izvor: Agencije