Oglasi

BiH u januaru podnosi aplikaciju za članstvo u EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kaže da je aplikacija historijski važna za put te zemlje ka eurointegracijama.
Dragan Čović je svjestan da će se među 28 članica Evropske unije naći i one koje će negativno reagirati na aplikaciju Bosne i HercegovineAnadolija

Bosna i Hercegovina aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji predat će u januaru naredne godine, najavio je u četvrtak predsjedavajući Predsjedništva te zemlje Dragan Čović.

Prema njegovim riječima, iako mnogi misle da ima više simboličan značaj, ta aplikacija je historijski važna za put Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama.

"Prihvatili smo izvješće Denisa Zvizdića, predsjedatelja Vijeća ministara, koji nas je informirao o razgovorima koje je vodio prošli tjedan u Briselu. Zatim smo se obvezali kao članovi Predsjedništva da ćemo u siječnju predati zahtjev za članstvo u EU. Možemo biti zadovoljni s izvršenjem obveza prema EU i kada je u pitanju prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i u smislu 'tradicionalne trgovine'", kazao je Čović novinarima u Sarajevu.

'Sustižemo Crnu Goru i Srbiju'

Dodao je kako je svjestan da će se među 28 članica EU-a naći i one koje će negativno reagirati, ali je istakao da je, bez obzira na to, bosanskohercegovačka vlast sebi zacrtala jasan plan, prema kojem treba djelovati u tri pravca, prenosi Anadolija.

"Za ovu i za narednu godinu iznijeli smo jasan plan našeg djelovanja. Jedan je naš euroatlantski put, drugi je naše unutarnje uređenje, treći je izborno zakonodavstvo, preuređenje odnosa koji bi olakšali komunikaciju i rješavanje političkih problema. Mislim da smo danas donijeli povijesnu odluku, kojom pravimo iskorak ka EU, i nije slučajno izabran prvi mjesec naredne godine za podnošenje zahtjeva za članstvo. Naravno da je to samo početak, ali smo sigurni da, ako budemo radili ovom dinamikom i ako uspijemo u šestom mjesecu da dobijemo poziv za aktiviranje akcijskog plana za MAP - time bismo napravili veliki iskorak i dali do znanja da sustižemo Crnu Goru i Srbiju", kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva su na sjednici u četvrtak prihvatili prijedlog budžeta državnih institucija za narednu godinu, što je za Čovića također dobar znak.

"Usvojili smo i prijedlog proračuna, koji, u ime Predsjedništva, sada ide u parlamentarnu proceduru, s ciljem da on bude usvojen do kraja ove godine. Vjerujem da će u zakazanome terminu Zastupničkog doma [Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine] isti dan biti Dom naroda, kako bi na neki način navikli sve nas u Bosni i Hercegovini da tekućoj fiskalnoj godini donosimo proračun za narednu", rekao je Čović.

Rezoluciju Evropskog parlamenta o Dejtonskom mirovnom sporazumu ocijenio je kao poruku da bosanskohercegovački političari moraju voditi računa o svojoj zemlji.

Posjeta Saudijskoj Arabiji

Prema njegovom mišljenju, tom porukom jasno je dato do znanja da Bosna i Hercegovina ima svoje mjesto u evropskoj porodici, ali da je potrebno da se prilagodi standardima.

Naglasio je da je važno da vanjska politika te zemlje može odigrati veliku ulogu u njenom razvoju i napretku.

Svoju posjetu Saudijskoj Arabiji u srijedu okarakterizirao je veoma uspješnom, izrazivši nadu da će razgovori koje je vodio sa zvaničnicima te zemlje donijeti dobrobit Bosni i Hercegovini, prije svega na ekonomskom planu.

Smatra da je za realizaciju mnogih saudijskih investicija, ali i onih iz Evrope i SAD-a, potrebno prvenstveno smanjiti birokratske prepreke koje trenutno postoje u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije