BiH troši milione na bespotrebne savjetnike

U bh. entitetu Federacija BiH kasne plaće budžetskih korisnika. U cijeloj zemlji, spasonosnim se smatraju zaduženja kod Međunaordnog monetarnog fonda. Država, u isto vrijeme, milione konvertibilnih maraka izdvaja za usluge raznih savjetnika, a imaju ih svi – od lokalnih do državnih dužnosnika.

Biraju se bez kriterija, jasne uloge, a i značaja. Donedavno ih je, u pojedinim službama, znalo biti u apsurdnom broju, izvještava reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

„Jedno ministarstvo je imalo 14 savjetnika. Složit ćete se sa mnom, a i javnost, da je to ipak preveliki broj savjetnika“, kaže Juro Bilić, predsjednik Reprezentativnog sindikata BiH.

Savjetnici rade putem ugovora o djelu, imaju veća primanja od redovnih službenika. U vremenu krize i hroničnog nedostatka sredstava zasmetali su Sindikatu.

„Mi smo ukazivali na ovu problematiku kao jedan od načina da se načini ušteda, da se smanji broj savjetnika“, kaže Bilić.

Načinom i kriterijima za izbor savjetnika bavi se i Transparency International (TI). Mjesta se često izmišljaju, a savjetnici postaju i oni koji bi, zapravo, trebali biti pripravnici.

Zapošljavanje preko veze

„Imali smo brojne afere gdje su djeca ministara, predsjednika i slično odmah po završenom fakultetu zapošljavana na mjesta savjetnika, što je apsolutno dokaz da se sama pozicija insitucija savjetnika kod nas shvaća na potpuno pogrešan način“, rekla je Ivana Korajlić iz TI-ja.

Teško je utvrditi i broj savjetnika jer ih ima po svim institucijama i na svim nivoima vlasti, te ne spadaju u nadležnost Agencije za državnu službu.

Oni koji dolaze u zgradu državnih institucija u Sarajevu, ali i po cijeloj zemlji, savjetovati izabrane dužnosnike, za taj dobro plaćen posao nisu morali proći nikakav poseban konkurs. Bila je dovoljna politička pripadnost, preporuka ili, pak, poznanstvo. Mnogima je to, na kraju mandata, bila dobra startna pozicija za trajno zaposlenje u državnoj službi.

Za Amira Spahu to je problem. On vodi Udruženje nezaposlenih. U dovođenju savjetnika koji potom lako uskoče na radna mjesta vidi klasično zapošljavanje preko veze.

„Svi oni imaju radno iskustvo kroz taj mandat koji prođu i kasnije ih lako izaberu za državne službenike, pomoćnike ministara ili šefove nekih službi. U većini slučajeva to sve ide preko stranačke veze“, kaže Spaho.

Sredstva se neumoljivo troše, pa su nužna zaduženja kako bi se isplatili budžetski korisnici. Među njima, na svim nivoima vlasti, su i brojni savjetnici.

Savjetima bi trebali pomoći da se troškovi smanje, no, općenito, vide se uglavnom kao dodatni trošak – bespotrebni višemilionski.

Izvor: Al Jazeera