BiH traži međunarodnu pomoć zbog požara

Bosna i Hercegovina zatražit će međunarodnu pomoć u gašenju požara na planini Prenj kod Jablanice, jednoglasna je odluka Vijeća ministara BiH.

Međunarodna pomoć će biti zatražena putem Monitoring centra Evropske unije u Briselu, a najvjerovatnije da će kanader biti poslan iz Hrvatske, navode iz Bevandinog ureda nakon telefonske sjednice Vijeća ministara.

Bevanda je održao sjednicu u kasnim poslijepodnevnim satima u ponedjeljak po zahtjevu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Požar koji je izbio prije šest dana na području Jablanice u Bosni i Hercegovini počeo se širiti, te došao na nekoliko stotina metara od lokalnih kuća, javila je ranije reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Helikopter Oružanih snaga BiH nije intervenirao u ponedjeljak poslijepodne jer je na tehničkom pregledu.

Požarom je obuhvaćeno više od 100 hektara šume, od čega je 10 hektara uništeno. Mještani su pokrenuli inicijativu za angažiranje kanadera iz Hrvatske.

Maličbegović javlja da je sigurno da mještani i vikendaši sami ne mogu gasiti požar.

Međunarodna pomoć

Ekipa Al Jazeere penjala se ka vrhu Prenja sa jednom grupom vatrogasaca, idući do žarišta, ali je povratak bio neminovan, jer tu pomažu jedino helikopteri i eventualno kanaderi, javila je naša reporterka.

Ranije u ponedjeljak, Omer Nezirić, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu općine Jablanica izjavio je za Fenu da je požar na Draganjskoj planini u predjelu Prenja u velikoj mjeri saniran, te ne prijeti više tamošnjim naseljenim mjestima Bijela i Tretišća.

Prema njegovim riječima, uz pedesetak ljudi koji gase požar od njegovog početka , jutros je u gašenju bio angažiran i helikopter OSBiH.

“Gašenje požara helikopterom otežavao je gusti dim, ali im je išlo u prilog to što je jutros bilo manje vjetra koji bi širio požar dalje”, dodao je Nezirić.

Prema njegovoj procjeni, pod požarom se nalazi oko 10 hektara crnogorične šume te niskog rastinja. Nezirić je još jednom istaknuo da se bez međunarodne pomoći i kanadera požar neće moći ugasiti. 

Pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić je kazao da je stanje na terenu, prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH, bolje nego u prethodnim danima.

“U području planine Kamišnice je uočen požar u pograničnom pojasu između Republike Hrvatske i BiH. Jučer u toku dana i danas su djelovala i tri kanadera i dva air traktora hrvatskih snaga. Prema raspoloživim podacima trenutno, oni ne djeluju, ali ukoliko ponovno dođe do rasplamsavanja požara na planini Kamišnici u pograničnom području, djelovat će i zračne snage Republike Hrvatske”, kazao je Agić.

Vatra je zahvatila gustu šumu i raslinje na obroncima planice Prenj, no njegovo širenje ugrozilo je i četiri sela u širem području. Riječ je o teško pristupačnom terenu, pa je uz nekoliko desetaka gasitelja vatru pokušavalo suzbiti i lokalno stanovništvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije