BiH: Sumnja na zarazu virusom zapadnog Nila

Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti, koji zahvaća centralni živčani sistem (Reuters)

Iz Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banja Luka saopćeno je da serološkim pretragama nije sa sigurnošću potvrđeno da je šestogodišnji dječak, koji je preminuo u ovoj bolnici, bio zaražen virusom “zapadnog Nila”, već da je riječ o bolesti virusnog porijekla, javlja Srna.

Ranije je Klinički centar Banja Luka, kako su prenijele agencije, potvrdio da je šestogodišnji dječak S.M. iz Banje Luke preminuo protekle noći od posljedica zaraze virusom zapadnog Nila.

Dječak je prethodno boravio na moru, gdje je, tvrde iz te zdravstvene ustanove, navjerovatnije zaražen, piše Fena.

“Riječ je o sporadičnom slučaju i ne postoji opasnost od epidemije, jer bolest nije specifična za naše područje”, navode iz Kliničkog centra Banja Luka.

Podsjećaju da je dječak 7. augusta primljen u Odjeljenje intenzivne njege Klinike za dječije bolesti zbog povišene temperature, povraćanja, poremećenog stanja svijesti i ponašanja.

Po riječima načelnika Klinike za dječije bolesti dr. Stojislava Konjevića, odmah po prijemu pacijentu je urađena inicijalna obrada.

Razvoj virusa tokom ljeta

Od početka je postavljena sumnja na virusni encefalitis te je po prijemu uzeta serologija na viruse.

Pošto je došlo do pogoršanja kliničkog stanja, i pored sve neophodne terapije, dečak je danima nepromijenjenog zdravstvenog stanja bio priključen na aparate za disanje, uz neophodnu terapiju, a noćas je preminuo.

Slučaj je u skladu s pravilima prijavljen Institutu za zaštitu zdravlja bh. entiteta Republika Srpska.

Devetog decembra je u laboratorijama Veterinarskog fakulteta u Sarajevu potvrđeno prisustvo virusa zapadnog Nila iz dva uzorka dostavljenih mrtvih ptica.

Prisustvo virusa zapadnog Nila tokom ljeta je zabilježeno u 14 gradova Srbije, gdje je zabilježeno šest smrtnih slučajeva, te u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Grčkoj, Makedoniji i Rumuniji.

Groznica zapadnog Nila je virusno oboljenje i javlja se uglavnom tokom ljeta, u uvjetima visokih temperatura i velike vlažnosti zraka.

Virus prenose tigrasti komarci ugrizom i ne može se prenijeti kontaktom među ljudima.

Izvor: Agencije