BiH strahuje od poplava iduće sedmice

U maju 2014. godine BiH su pogodile katastrofalne poplave koje su posebno pogodile centralne i sjeverne dijelove zemlje (EPA)

Sve službe u Bosni i Hercegovini zadužene za zaštitu i spašavanje stavljene su u stanje pripravnosti zbog opasnosti od poplava koje bi tu zemlju mogle zahvatiti iduće sedmice, kada se očekuju velike oborine, potvrdilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

“Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine zatražilo je punu pripravnost u slučaju da bude potrebe za angažiranjem dodatnih snaga za pružanje pomoći službama civilne zaštite. Obavijest je upućena i  Ministarstvu odbrane BiH ukoliko se ukaže potreba za angažiranje letjelica i pripadnika oružanih snaga BiH, kao i Centru za koordinaciju odgovora na vanredne situacije Evropske komisije, u slučaju potrebe za međunarodnu pomoć”, stoji u saopćenju dostavljenom lokalnim medijima, prenosi Hina.

Agencija za vodno područje Save upozorila je u petak kako se od početka iduće sedmice može očekivati povećanje vodostaja ne većini rijeka, a posebno na Uni, Sani, Bosni te njihovim pritokama.

“Vrh vodnih valova prognozira se u ponedjeljak, 13. maja za rijeku Unu te utorak, 14. maja za rijeke Sanu i Bosnu”, naveli su iz ove agencije.

Poziv na oprez

Agencija je pozvala na povećani oprez stanovništva i uprava kompanija uz rijeke te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štetu ukoliko dođe do izlijevanja vode iz korita.

U Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH održan je vanredni sastanak na kojem je zatražena pojačana razmjena informacija s drugim nadležnim institucijama u BiH, u cilju praćenja situacije na terenu i pripreme pravovremenog odgovora, kao i rad Operativno-komunikacijskog centra BiH 11, koji je pripravan u slučaju zahtjeva s terena izvršiti nužnu koordinaciju u slanju pomoći ugroženim područjima.

Meteorolozi su pojačane oborine prognozirali za BiH od 12. do 17. maja.

U maju 2014. godine BiH su pogodile katastrofalne poplave koje su posebno pogodile centralne i sjeverne dijelove zemlje pa vlasti strahuju od ponavljanja sličnog scenarija.

Izvor: Agencije