BiH slavi 25 godina nezavisnosti

Delegacije na svim nivoima vlasti u BiH položile su cvijeće i odale počast šehidima i poginulim borcima na mezarju Kovači i spomen- obilježjima Vječna vatra i ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 2017. godine, kao i u ranijim godinama, danas se obilježava u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH, dok je u Republici Srpskoj radni dan.

 

Povodom ovog praznika, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je kazao kako je proteklo „punih četvrt stoljeća otkako su građani BiH uzeli sudbinu u vlastite ruke, glasajući ZA suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive“.

 

„Nezavisnost koju smo odabrali tražila je hrabrost, odlučnost i upornost. U borbi za nju smo podnijeli velike žrtve i gubitke, suprotstavljajući se agresiji, zaustavljajući etničko čišćenje i genocid. Utoliko je breme odgovornosti koju nosimo pred budućim generacijama teže – žrtve koje smo podnijeli uime slobode i ravnopravnosti, žrtve kojima je naša današnja sloboda skupo plaćena obavezuju nas da istrajemo“, navodi se u njegovoj čestitci građanima BiH povodom Dana nezavisnosti.

„Budućnost naše države je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo stabilan okvir za napredak, za izgradnju tolerantnog društva u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje biti temelj boljitka za sve. Takvu budućnost gradit ćemo svim snagama, jer to je dug koji imamo prema prošlim i budućim generacijama.“

Danas će biti održana i svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH u sarajevskoj Vijećnici, dok će u 18 sati u Predsjedništvu BiH biti svečani prijem.

Ivanićev stav

Jučer je povodom Dana nezavisnosti čestitku predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću uputio predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

U odgovoru, Ivanić je izjavio kako svako ko pokuša uvrijediti njega lično dok je kao Srbin na mjestu predsjedavajućeg, istovremeno vrijeđa i cijeli njegov narod i Republiku Srpsku koja ne obilježava 1. mart.

Dodao je kako se iskreno nada da Nikšić nije imao to na umu kada mu je uputio čestitku. Ivanić je rekao kako Nikšić i njemu slični, nemajući druge argumente, podnose krivične prijave i prave kojekakve incidente, ne bi li pridobili malo medijske pažnje.

„Da kroz Nikšićevu čestitku naslovljenu meni istovremeno nije došla i uvreda za cijelu Republiku Srpsku, ovo ne bih ni komentarisao“, poručio je Ivanić,

On je ponovio kako niko Federaciji BiH ne brani da slavi praznik koji želi, ali da je za njega 1. mart dan kada je u BiH počeo rat i dan kada je ubijen prvi Srbin u BiH.

Referendumsko pitanje

„Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“

To je bilo referendumsko pitanje na koje su građani ove države odgovorili 1. marta 1992. godine, na dan koji se danas obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a izjasnilo se 2.073.568, odnosno 63,6 posto birača. Od izašlih na referendum njih 99,7 posto je glasalo „za“, a „protiv“ je bilo 0,3 posto.

Održavanje referenduma za nezavisnost preporučila je Arbitražna komisija međunarodne konferencije o Jugoslaviji.

Na osnovu rezultata referenduma Evropska zajednica je 6. aprila 1992. priznala BiH kao nezavisnu državu, a dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države.

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda.

Srpska demokratska stranka (SDS) zagovarala je bojkot referenduma. Kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim gradovima, što je bio uvod u rat u BiH.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine potpisao je tadašnji predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine, neposredno nakon okončanja rata i tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije