BiH šalje dodatne policajce na granicu prema Srbiji

Turska je najavila da više neće zadržavati migrante koji su krenuli prema Evropi (EPA)

Vlasti Bosne i Hercegovine najavile su u petak da će rasporediti veći broj graničnih policajaca na svoju istočnu granicu prema Srbiji i Crnoj Gori nakon najave Turske da više neće zadržavati migrante u nastojanju da krenu prema Evropi.  

Nakon sastanka ministra sigurnosti Fahrudina Radončića i direktora Granične policije Bosne i Hercegovine Zorana Galića u Sarajevu saopćeno je da će na istočnoj granici biti preduzete “mjere kako bi se što efikasnije odgovorilo na pritisak ilegalnih migranata”.

Galić je istakao da su svi raspoloživi policajci i materijalno-tehnički resursi već preraspoređeni na istočni i sjeveroistočni dio granice, a najavio je i dodatno angažiranje policijskih službenika Granične policije iz drugih sredina, prenijela je Hina.

Na istočnu granicu, uz policijske službenike, bit će upućene i mobilne jedinice Granične policije Bosne i Hercegovine.

Angažiranje drugih policijskih agencija

Radončić i Galić razgovarali su i o mogućnosti angažiranja drugih policijskih agencija u nadzoru graničnog pojasa.

Trenutno graničnim policajcima u kontroli državne granice pomažu službenici Uprave za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.

Ranije u petak Radončić je izrazio očekivanje da Turska ipak neće nekontrolirano pustiti migrante prema Evropi, jer bi to izazvalo humanitarnu katastrofu, a za Bosnu i Hercegovinu bio bi veliki problem.

Prema navodima iz Granične policije Bosne i Hercegovine, toj agenciji nedostaje približno 1.000 policajaca, koji bi bili potrebni za efikasan nadzor granica.

Izvor: Agencije