BiH: Raste potencijal IT sektora

Američki poslovni list Forbes predviđa da će u ovoj godini softverski dizajneri i inženjeri biti najtraženija zanimanja na svijetu. Koliko su konkurentne IT firme u Bosni i Hercegovini, te da li mogu zadovoljiti međunarodno tržište, istraživao je reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Kako je kazao Karčić, prijatelji Damir Ibrišimović i Milad Čerkić nisu imala lagan put do uspjeha.

”Otac rahmetli je umro u ratu, mama je penzioner. Ona je od svoje penzije, od nekih 400 maraka (200 eura), pola odvajala meni a pola sebi”, kazao je Ibrišimović, sada izvršni direktor Atlant BH.

“Onda sam ja shvatio da sa tih 200 maraka, u Sarajevu, na fakultetu ne mogu živjeti. I onda sam shvatio da se nešto mora raditi, i praktično iz očajne potrebe počeo sam raditi ono što sam najbolje znao, a to je softver development.”

Napredak, ali i prepreke

Ibrišimović i Čerkić danas su na čelu jedne od vodećih IT firmi u Bosni i Hercegovini i zapošljavaju 60 ljudi.

Izrađuju i testiraju softver za svjetske firme, poput Nokije i Navteqa. Zadovoljni su napretkom firme, ali prepreka i dalje ima.

”Ono s čime se mi susrećemo svakodnevno jesu dosta rigidna i dosta neprilagođena zakonska regulativa što se tiče poslovanja koje nas interesuje – poput online poslovanja, razvoja softvera, poštovanja autorskih prava, intelektualnog prava, i slično”, kaže Čerkić.

Damir i Milad vjeruju kako Bosna i Hercegovina ima obrazovane, fleksibilne, i kreativne mlade programere, a, osim toga, nalazi se u vremenskoj zoni koja joj omogućava od četiri do pet sati preklapanja radnog vremena sa istočnom obalom

Sjedinjenih Američkih Država, nešto što zemlje poput Indije ne mogu ponuditi.

S tim se slaže Jasminka Hasić Telalović as Međunarodnog univerziteta u Sarajevu, te dodaje da su brojne prednosti rada u IT sektoru.

”Taj posao je dobro plaćen, mogućnost napredovanja je ogromna, mogućnost izbora je ogromna. Kako u Bosni, tako i širom svijeta. Imate veliki broj IT firmi koje se bore za IT kadrove. Nije problem promijeniti posao. Atmosfera u ovim firmama je zaista odlična. Imate osjećaj kao da ste na Zapadu.”

Šansa za BiH

Zbog ratnih dešavanja, Bosna i Hercegovina je zakasnila na IT voz, ali ga nije propustila. Neki smatraju kako joj se upravo sada pružaju prilike.

”Jedno vrijeme je bila Hrvatska, jedno vrijeme Srbija, rekao bih da je sada u Hrvatskoj i Srbiji došlo vrijeme kada je recesija prilično stisla IT sektor i time se šansa otvorila Bosni i Hercegovini”, kaže Dragan Petrić, izvršni urednik portala bug.hr.

Da li će se ta povoljnija situacija iskoristiti, zavisi od pojedinaca.

”Iako je IT sektor u BIH i dalje u svojoj razvojnoj fazi, neki analitičari vjeruju kako on ima potencijala za dalji razvoj, ali dodaju kako je neophodno olakšati rigidne zakonske regulative i više investirati u obrazovanje mladih, kako bi oni bili konkurentni na međunarodnom tržištu”, izvijestio je Karčić.

Izvor: Al Jazeera