BiH protiv Portugala, Hrvati s Turskom

Poznati su parovi doigravanja za plasman na Evropsko nogometno prvenstvo, koje će biti održano naredne godine u Poljskoj i Ukrajini. Izvlačenje parova održano je u poljskom Krakovu i ponudilo je dva susreta starih znanaca sa nogometne scene. Parove je izvukao legendarni poljski nogometaš Zbignew Boniek.

Bosna i Hercegovina će ponovo u doigravanju snage odmjeriti s Portugalom. Ove dvije selekcije su se susrele u baražu za prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, kada je Portugal prošao dalje ukupnim rezultatom 2:0 u dvije utakmice. Bh. selektor Safet Sušić protiv Portugalaca neće moći računati na Mensura Mujdžu, kojem je dijagnosticiran lom kosti noge i morati će pauzirati dva do tri mjeseca.

Optimistični Sušić

Hrvatska će igrati protiv Turske, selekcije koja ju je eliminirala u četvrtfinalu EURO-a 2008. godine. Tada su “vatreni” poveli u 119. minuti golom Klasnića, no Turska je izjednačila dvije minuta kasnije golom Senturka. U lutriji jedanaesteraca Turci su bili smireniji i precizniji. Mnogi smatraju kako su ove dvije utakmice “biti ili ne biti” za hrvatskog selektora Slavena Bilića, koji je na žestokom udaru kritičara zbog igara koje pokazuju njegovi izabranici.

Crnogorci su Čehe dobili za rivala, dok će veliko iznenađenje, tim Estonije, za rivala imati Irsku. Crnoj Gori i Estoniji ovo je prvi nastup u baražu za EP.

Prve utakmice su na programu 11. i 12. novembra, dok će se revanš susreti odigrati 15. novembra.

Sušić je izjavio da njegov tim nije imao sreće prilikom žrijeba, ali da se neće predati Portugalcima.

“Moji momci su motivirani, ne vjerujem da se neko od njih uplašio, jer smo već dokazali da možemo igrati sa svima i da naši rezultati nisu slučajni. Već šest utakmica nismo izgubili, dominirali smo 60 minuta protiv Francuske i s tom mišlju trebamo ući u dvomeč s Portugalom. Trebamo biti optimisti i vjerovati u iznenađenje“, kazao je on.

Sušić je dodao kako je prednost Portugala što je drugu utakmicu domaćin te da je u duelu s Francuskom ostao bez tri standardna odbrambena nogometaša. Ipak, optimista je pred nastavak kvalifikacija.

“Portugal je izuzetna ekipa, ali i mi imamo bolju ekipu nego prije dvije godine, kada smo igrali s njima u baražu za SP. Oni jesu u prednosti, ali nema veze. Ako počnemo kukati i plakati, nemamo nikakvih šansi da nešto uradimo. U fudbalu se nikada ne zna, iznenađenja su moguća i nisam pretjerani pesimista“, izjavio je za B92 bh. selektor.

Selektor nogometne reprezentacije Portugala Paulo Bento bio je zadovoljan žrijebom u Krakovu.

“BiH je jaka kao i svaki drugi protivnik kojeg smo mogli dobiti. Najbitnije je da mi brinemo o sebi i odigramo svoju igru. Sada ćemo se baciti na proučavanje njihove igre. Vidjeti ćemo gdje su najjači, proučit ćemo sve njihove individualne i kolektivne kvalitete. Mislim da BiH zaslužuje najveći mogući respekt”, zaključio je Bento.

Hrvati žele osvetu

Bilić je kazao je kako Turska ima jaku selekciju, ali ne jaču od njegove.

“Tri godine čekamo, sanjamo da im se osvetimo. Turci su najzvučniji protivnik kojeg smo mogli dobiti, ali mi smo kvalitetniji i moramo proći, bez obzira koga smo izvukli. Oni imaju mnogo igrača koji su bili na zadnjem EURO-u. U svakoj utakmici pred svojim navijačima oni jure pobjedu i rade veliki pritisak. Izdržimo li taj nalet, imat ćemo dosta prostora da ih kaznimo u protunapadima”, smatra Bilić.

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević izjavio je da je zadovoljan što je Češka protivnik njegovom timu u baražu za EP.

“Ne da sam zadovoljan, nego sam prezadovoljan žrijebom, s obzirom da su nam bili ostali Češka i Portugal. Ni da smo izvukli Hrvatsku i Irsku ne bih imao ništa protiv. Bilo mi je najvažnije da izbjegnemo Portugal. Imamo jake pojedinice, imamo zanos i euforiju koja nas drži. Imamo šanse da se plasiramo na EP, nismo autsajderi, to bismo bili jedino u meču s Portugalom“, rekao je.

Izvlačenje grupa za EURO-a 2012. bit će održan u ukrajinskoj prijestonici Kijevu drugog decembra. Plasman na takmičenje, uz domaće selekcije Poljske i Ukrajine, izborili su branioci naslova prvaka Evrope Španija, te Njemačka, Rusija, Italija, Francuska, Holandija, Grčka, Engleska, Danska i Švedska (najbolja drugoplasirana ekipa kvalifikacija).

EP 2012. godine bit će održano od 8. juna do 1. jula u osam gradova – Gdanjsk, Poznan, Varšava, Vroclav (Poljska), Donjeck, Karkiv, Kijev, Lviv (Ukrajina).

Izvor: Al Jazeera