BiH: Problem izbjeglica i nakon 20 godina

Bosna i Hercegovina i dalje je među državama koje se suočavaju s velikim problemom izbjeglica, iako je rat koji je to prouzrokovao završen prije više od 20  godina, upozorili su u ponedjeljak u Sarajevu bosanskohercegovački dužnosnici te predstavnici međunarodne zajednice i organizacija koje se bave statusom izbjeglica.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, regionalni koordinator UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Andrew Maine izjavio je kako se provedba Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH ne može smatrati uspješnom sve dok nije proveden i njegov Aneks VII, koji govori o pravu svih na povratak prijeratnim domovima, javlja Hina.

Dvije decenije nakon završetka rata u BiH i dalje u statusu izbjeglica živi 98.000 osoba, a još 30.000 ih je u inostranstvu sa statusom izbjeglice.

“Moramo biti u stanju pomoći tim ljudima koji su najugroženiji i to ne smije predugo trajati”, kazao je Maine.

Potrebna međunarodna podrška

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac kazala je kako sva nadležna državna tijela vlasti rade sve što mogu ne bi li se problemizbjeglica konačno u potpunosti riješio, no istakla je kako je to i dalje misija koju je nemoguće okončati bez međunarodne podrške.

Podsjetila je kako je na temelju zajedničkih planova i pokrenut regionalni proces koji bi trebao osigurati trajni povratak u BiH 5.400 porodica koje trenutno žive u Hrvatskoj, Srbiji ili Crnoj Gori.

“Opredijelili smo se za intenzivni proces izgradnje koji će BiH u ovoj i sljedećoj godini pretvoriti u veliko gradilište i osigurati 1.800 novih stambenih jedinica”, kazala je Borovac.

Procjena je kako je rat u BiH natjerao gotovo polovinu stanovnika da napuste svoje domove.

Riječ je o dva miliona ljudi, a u poratnim godinama domovima se uspjelo vratiti njih oko 1,1 miliona. Oko 700 hiljada nekadašnjih stanovnika BiH istovremeno je odlučilo trajno napustiti tu zemlju i nastaniti se u inostranstvu, uglavnom u državama u kojima su dobili utočište zbog ratnih sukoba.

Izvor: Agencije