BiH: Pretresi u policijskim stanicama

Policija pretrsa i zgradu MUP-a u ulici Zmaja od Bosne (Fena)

U policijskoj akciji “DAR 1” u Bosni i Hercegovini uhapšeno je 17 policijskih službenika, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

U srijedu ujutro objavljeno je da se vrše policijski pretresi na više lokacija na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Istočnog Sarajeva, prenijela je Fena.

Policija traga za dokazima o tome da su saobraćajni policajci za novčanu naknadu prekršitelje saobraćajnih propisa oslobađali odgovornosti, prenijela je Hina pozivajući se na pisanje lokalnih medija.

U cijelu je operaciju uključena i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

Nepravilnosti pri obradi saobraćajnih kazni

Kao se navodi, operacija je pokrenuta nakon što su opažene i Tužilaštvu Sarajevskog kantona prijavljene nepravilnosti pri obradi prekršajnih naloga i saobraćajnih kazni.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo je saopćeno da akciju kodnog naziva “Dar 1” provodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u saradnji sa Upravom policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, Policijskom upravom Istočno Sarajevo i uz tehničku asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Iz Sindikata policije Kantona Sarajevo saopćeno je da Sindikat podržava akciju Uprave policije i Tužilaštva KS na suzbijanju korupcije u Upravi policije, izjavio je Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije KS.

“Mi ćemo podržati svaki vid borbe protiv korupcije i svakog oblika kriminaliteta na području KS, kao i u svim drugim institucijama”, rekao je Ećo.

Sarajevski portal Klix navodi da je policija pretresla i zgradu MUP-a u ulici Zmaja od Bosne.

Izvor: Agencije