BiH predlaže Hrvatskoj da nuklearni otpad odlaže u Sloveniji

U Bosni i Hercegovini odlagalište na Trgovskoj gori smatraju prijetnjom po svoju životnu sredinu, posebno za općine koje gravitiraju Uni (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministrica prostornog uređenja i životne sredine Republike Srpske Srebrenka Golić u utorak su pozvali Vladu Hrvatske da odustane od planova za gradnju odlagališta nukleranog otpada na Trgovskoj gori i predložili kako bi najbolje bilo da se otpad odlaže u Sloveniji.

Crnadak i Golić sastali su se u Banjoj Luci uoči odlaska šefa bosanskohercegovačke diplomatije na zasjedanje Generalne skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prenosi Hina.

Crnadak je ranije najavio da će na tom skupu internacionalizirati pitanje gradnje odlagališta na Trgovskoj gori u općini Dvor.

“Cilj današnjeg radnog sastanka bio je da Crnatka upoznamo sa detaljima o tome šta smo učinili i šta smo sve pisali vlastima Hrvatske da odustanu od ovog lokaliteta i izmjeste odlaganje radioaktivnog otpada u mjesto Vrbina, kao što su im predlagale kolege iz Slovenije”, rekla je Golić novinarima.

Slovenija u Vrbini, u neposrednoj blizini nuklearne elektrane Krško, gradi novo odlagalište nuklearnog otpada u kojem bi, prema jednom prijedlogu, Hrvatska odlagala “svoj dio” otpada iz elektrane o kojem je dužna brinuti. No, troškovi ne bi smjeli biti veći od onih u drugoj potencijalnoj lokaciji, bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Golić najavila masovne proteste

U Bosni i Hercegovini smatraju da Hrvatska nema mnogo izbora i najavljuju da će učiniti sve da spriječe gradnju odlagališta na Trgovskoj gori jer ga smatraju prijetnjom po svoju životnu sredinu, posebno za općine koje gravitiraju Uni.

“U prilici smo ponuditi čvrste argumente i činjenice u našu korist, konkretno i detaljno obrazloženje zašto to odlagalište ne treba da bude na Trgovskoj gori. Ne treba da bude tu gdje će ugroziti stotine hiljada ljudi”, izjavio je Crnadak, najavivši preduzimanje “svih raspoloživih mjera” kako bi Hrvatska odustala od Trgovske gore.

Golić je najavia da će na bosanskohehcregovačkoj strani granice 27. septembra biti održani masovni protesti, na kojima očekuje i predstavnika hrvatskih općina uz Unu.

“Još jednom apeliramo na vlasti Hrvatske: promijenite odluku, odlažite svoj otpad na jednoj od sedam lokacija koje ste ranijim dokumentima predvidjeli, odnosno najbolja je lokacija mjesto Vrbina, koje predlaže Slovenija, odmah uz nuklearnu elektranu Krško”, izjavila je Golić.

Izvor: Agencije