BiH pred mogućom izolacijom

Odbor stručnjaka Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Moneyval počeo je plenarnu sjednicu u Strazburu. 

Raspravljat će, između ostalog, o Bosni i Hercegovini, a od njihove odluke zavisi hoće li se ta zemlja suočiti sa finansijskom izolacijom.

Iako su rokovi više puta pomjerani, zadate uvjete Bosna i Hercegovina nije ispunila.

Problemi s platnim prometom

Kompanija KNAUF godišnje u Bosni i Hercegovini napravi promet od deset miliona eura.

Ukoliko Moneyval pooštri upozorenja, a Bosna i Hercegovina se nađe na takozvanoj sivoj ili crnoj listi, u novčanim transakcijama izgubit će mnogo novca.

“To bi sigurno usporilo naše poslovanje, posebno poslovanje naših klijenata, a automatski i naše, jer neke novčane transakcije za koje je bilo potrebno 24 ili 48 sati, sada bi to moglo da potraje i neki duži vremenski period. Koji bi to period bio, to je teško reći, to bi sada bila samo špekulacija”, kaže Mirza Lokvančić, direktor KNAUF-a za Jugoistočnu Evropu.

I ostale strane kompanije koje posluju u Bosni i Hercegovini imat će isti problem. Domaće koje zavise od uvoza i izvoza također. Prvi na udaru bit će bankarski sektor. Njihove usluge će poskupjeti, a to će najviše osjetiti klijenti, odnosno građani i preduzeća.

“Vrlo poznato da je to jedna vrsta finansijske izolacije. Reduciran platni promet, skuplji platni promet, i vrlo posljedično i za građane i za pravna lica. Skuplji krediti”, kaže Mijo Mišić iz Udruženja banaka BiH.

Provjera doznaka

U Udruženju banaka navode kako već ima pojedinačnih slučajeva gdje su novčane doznake iz inostranstva detaljno provjeravane.

Negativna ocjena Moneyvala značila bi da će ih biti mnogo više. Ipak, najteže i dugoročne posljedice to bi moglo imati po rejting Bosne i Hercegovine koja već u prvom dijelu 2014. bilježi pad investicija veći od 67 posto.

“Jedan od posrednih efekata koji osjeća cijela BiH, a da toga nije ni svjesna jeste da ovo pokazuje loš imidž BiH koji odvraća svakog potencijalnog ulagača. Iako nismo možda izgubili neki novčani iznos vidljivo, izgubili smo ga nevidljivo zato što je neki potencijalni ulagač možda odustao od ulaganja jer se nalazimo u ovakvoj situaciji”, kaže Igor Gavran, savjetnik u vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Ispunjen dio zahtjeva

“Bosna i Hercegovina ispunila je jedan od dva ključna zahteva Moneyvala. Usvojen je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, a li ne i neophodne izmene Krivičnog zakona. Njih u Domu naroda nisu podržali delegati iz RS-a, nezadovoljni time što bi ove izmene, kako kažu, omogućile da se deo nadležnosti sa entiteta prebaci na državu”, izvještava Nataša Krstin, reporterka Al Jazeere.

U naredna tri dana stručnjaci Vijeća Evrope odlučit će da li su koraci koje je Bosna i Hercegovina do sada preduzela dovoljni makar za novo produženje roka.

Ukoliko nisu, BiH će se naći u društvu zemalja poput Sirije, ili Irana i Sjeverne Koreje. A to je lista sa koje se kasnije teško silazi.

Izvor: Al Jazeera