BiH poslala Makedoniji izvještaj o pogibiji Trajkovskog

Boris Trajkovski poginuo 2004. godine u avionskoj nesreći 2004. godine u BiH (Arhiva)

Vlastima u Makedoniji poslat je izvještaj o padu aviona u kojem je 2004. godine u Bosni i Hercegovini poginuo predsjednik te države Boris Trajkovski, rekao je agenciji Srna šef Istražnog tima za utvrđivanje uzroka pada aviona s makedonskim zvaničnicima Omer Kulić.

“To je naša međunarodna obaveza. Čekamo njihove komentare koji će nam stići tokom naredne sedmice, nakon čega će izvještaj u završnoj formi biti odštampan”, precizirao je Kulić.

Prema njegovim riječima, do polovine decembra izvještaj će biti spreman za predstavljanje i bh. javnosti.

Utvrđen uzrok

Završni izvještaj o padu aviona s makedonskim zvaničnicima, u kojem je 2004. godine stradao i Trajkovski, prvo će biti predat Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i glavnom tužiocu Bosne i Hercegovine te objavljen na internetskoj stranici Ministarstva transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Potom će biti proslijeđen makedonskom vlastima i njihovom glavnom tužiocu.

Kulić je ranije rekao Srni da je ovaj tim u potpunosti uspio utvrditi uzrok pada aviona i pogibije makedonskog predsjednika.

“Tačno smo utvrdili šta se desilo. Svi akteri tog događaja u istrazi su obuhvaćeni, ali ne smijem kazati ko je odgovoran. Naš zadatak je da ispitamo kako se desio pad aviona, to ćemo ispričati i našem i makedonskom tužiocu, a njihova je odluka šta će dalje s time raditi, jer to su svjetski standardi u ovakvim aktivnostima”, objasnio je tada Kulić.

‘Proceduralna greška’

Istraga o padu aviona “Kinger” ponovno je otvorena na zahtjev Makedonije, poslije prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formiralo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, zaključila je da je uzrok pada aviona bila “proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo”.

U prvobitnoj istrazi, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za avionsku nesreću kod Mostara, u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Osim Trajkovskog, tada su poginuli savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog Ministarstva vanjskih polova Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Izvor: Agencije