Oglasi

BiH pod sankcijama Energetske zajednice

BiH gubi pravo na 100 miliona eura za projekte u energetskom sektoru, dok je povećana cijena plina u FBiH.

FBiH: Poskupljenje plina novi udar na životni standard

Bosna i Hercegovina od danas se nalazi pod sankcijama Energetske zajednice, jer do 31. marta nije usvojila Zakon o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i plina.

Ovaj zakon trebao je biti usvojen još 2014. godine. Energetska zajednica koju čine Evropska unija, zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina i Moldavija, produžavala je rokove za njegovo usvajanje, međutim ni nakon tri godine, Vlasti BiH to nisu učinile.

Uvođenjem sankcija Bosna i Hercegovina gubi pravo na 100 miliona eura za projekte u energetskom sektoru, za finansiranje troškova BH predstavnika, a kao moguća mjera, iako malo vjerojatna, zabrana je izvoza električne energije.

Povećanje cijena

Na snagu je stupila odluka Vlade Federacije BiH o povećanju nabavne cijene plina za 16 posto. Šta je razlog tome, različita su tumačenja - državnog ministra vanjske trgovine s jedne i Vlade Federacije BiH, te poduzeća BH gas s druge strane.

Bilo da je riječ o rastu cijena nafte na svjetskom tržištu ili sankcijama Evropske energetske zajednice, jedno je sigurno - životni standard građana bit će dodatno pogoršan, ocjena je organizacije koja radi na smanjenju siromaštva u Bosni i Hercegovini. 

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.