BiH: Pet uhapšenih osumnjičenih za terorizam

Službenici SIPA-e poduzeli su ove aktivnosti po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH (SIPA)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji s Obavještajno sigurnosnom agencijom (OSA) i Operativnom grupom za borbu protiv terorizma, uhapsili su u srijedu pet osoba koje se dovode u vezu s terorizmom.

S ciljem prikupljanja materijalnih dokaza koji se mogu dovesti u vezu s navedenim krivičnim djelom, području Sarajeva, Zavidovića, Živinica, Banovića, Gornje Maoče i Bužima izvršeni su pretresi osam stanova i drugih pratećih objekata koje su koristile osobe lišene slobode, navodi Fena.

Uhapšene osobe će, nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje da su počinili krivično djelo javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, a u vezi s krivičnim djelom terorizam, biti predati na dalje postupanje Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Ove aktivnosti policijski službenici SIPA-e su poduzimali po naredbama Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine, shodno obavezama proisteklim iz Strategije za prevenciju i sprečavanje terorizma u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju SIPA-e.

Izvor: Agencije