BiH: Panika zbog uginulih životinja i mogućih zaraza

Timovi veterinara i članova Civilne zaštite sa područja pogođenih poplavama uklanjaju uginule životinje.

Ali, Bosna i Hercegovina nema spalionice za takav otpad. Ekipa Al Jazeere boravila je u Topčić Polju gdje je pratila proces odlaganja uginule stoke.

Prvi na teren dolazi veterinar. Nakon što je utvrdio da se uginula životinja nalazi na mjestu dojave, treba je ukloniti, izvještava reporterka Arduana Kurić.

Ali, zbog nepristupačnog terena, to neće biti jednostavan posao. Dolazi bager i podiže uginulu kravu. Kasnije saznajemo da je bila steona.

“Morali smo prvo eliminirati vodu, ispustiti vodne nanose, muljne nanose i doći do leša”, kaže veterinar Abdulah Imamović.

Sva mjesta sa kojih se pokupe uginule životinje potrebno je dezinficirati.

Punkt za vakcinaciju

Ljudi u panici od raznih zaraza dolaze na punkt za vakcinaciju, koji je također postavljen u selu.

“Nadzorom nad stanovništvom, po Zakonu o zaraznim bolestima stanovništva, došli smo na teren gdje radimo trenutno vakcinu protiv trovanja krvi“, kaže Lela Brka, specijalista infektolog.

Stotinjak metara dalje prikuplja se uginula perad.

Deseci su ih zatrpani su ispod nanosa pijeska, kamena i blata.

Od 150 ćurki Muhidinu Hibiću ostalo je svega 50-tak. Prate ga u stopu. Gladne su i žedne, a on nema šta da im da.

“Znaju da to – hrana i voda – da im se to treba dati. A ovako – šta ćeš sad, ništa. Nemaš im šta dati. Kad nemaš ni sebi kako ćeš njima dati”, kaže Muhidin Hibić.

Trupla se tovare na kamion i sklanjaju iz ovog mjesta.

„BiH nema kafilerije za odlaganje i termičku obradu životinjskih leševa, zbog toga se taj otpad odlaže u za to posebno pripremljene jame. Ovdje, kraj Zenice, vrlo je blizu naseljenog mjesta ali su mi kazali da mještani ne trebaju brinuti jer životinje nisu uginule od zaraze, već nasilno”, kaže reporterka Al Jazeere.

Mještane veterinari nisu utješili. Slušali su upozorenja i na smrtonosni antraks. Boje se zaraza i ne žele taj otpad u blizini svog naselja.

Veterinar, pak, objašnjava da antraks može prenijeti samo živa stoka. No, upozorava da se pomjeranjem tla i uzročnik antraksa, kojeg je bilo ranije u Zeničko-dobojskom kantonu, mogao proširiti na poplavljena područja.

“Sve vlasnike životinja upozoravamo da ne vrše ispašu na područjima koja su poplavljena”, kaže veterinar Imamović.

Da bi se spriječila pojava antraksa u narednom periodu, vršit će se vakcinacija preživjele stoke, ali Zeničane, nastanjene u blizini gradskog groblja, sada više brine šta bi im mogla donijeti ona uginula, zakopana iznad njihovih kuća.

Izvor: Al Jazeera