BiH ostaje bez novca MMF-a

Bosna i Hercegovina često se oslanja na kredite Međunarodnog monetarnog fonda za popunjavanje budžeta. Međutim, kako je zemlja stala sa reformama koje traži MMF, stale su i isplate ove institucije.

Kako preživjeti bez sljedeće tranše, provjerava Stefan Goranović.

“Na sat vremena od Sarajeva nalazi se imanje porodice Ahmić. Organsko povrće koje tu raste hrani celu porodicu i izdržava dva studenta”, izvještava reporter Al Jazeere.

Međutim, za razliku od mnogih evropskih zemalja Ahmići, kao i brojni drugi poljoprivrednici u BiH, ne mogu računati na državne podsticaje.

„Posljednjih godina već sam izgubio povjerenje i nadu da bih mogao nešto ostvariti. Evo, primjer je prošle godine, još očekujem podsticaj. Još kasni, nema nikakvih naznaka da će to biti“, kaže poljoprivrednik Sidik Ahmić.

Kako napuniti budžet

Razlog za kašnjenje podsticaja poljoprivrednicima je jasan – iz budžeta se mnogo više troši nego što se u njega slijeva.

Najava da nema tranše MMF-a samo je povećala bojazan da bi mnogo više budžetskih korisnika moglo ostati bez novca.

Penzioneri, boračka populacija, socijala – svi oni često zavise od budžeta. Međutim, još se ne zna kako će se doći do novca koji će zamijeniti tranšu MMF-a.

“Ako nema MMF-a, 200 miliona, ovog četvrtog stand by aranžmana, njega nema. Jer je jučer istekao i definitivno i pravno ovaj stand by aranžman i mi ćemo morati tražiti druge izvore, komercijalne, trezorske, više zapisa i tako dalje”, navodi Fadil Novalić, premijer bh. entiteta Federacija BiH.

Prodaja imovine

Deficit u oba entiteta BiH mjeri se stotinama miliona eura. Ipak, predsjednik entiteta Republika Srpska smatra da bojazni nema. I dok MMF tvrdi da se ne radi na reformama, Dodik kaže da Fond ucjenjuje.

“MMF, očigledno, ucjenjuje, s namjerom da dovoljno destabilizuju ovdje situaciju, njihovo uvjerenje jeste to, prolongiraju donošenje takvih stvari. Mi se, naravno, nismo oslonili samo na MMF.”

Profesor na sarajevskom Ekonomskom fakultetu smatra da postoji više scenarija za pronalazak dodatnog novca za budžet. Jedan je i onaj o kojem političari nerado pričaju.

“Treći izvor sredstava nužno će biti vlade entiteta, morat će ih nalaziti u prodaji jednog dijela imovine kojom raspolažu”, tvrdi profesor Fikret Čaušević.

MMF poručuje da je spreman za isplatu čim se reforme nastave. Ključne oblasti su bolje funkcionisanje tržišta rada, bolja naplata poreza i unapređenje poslovnog okruženja.

Izvor: Al Jazeera