BIH: Odbijene izmjene zakona o RTV taksi

Nije usvojen izmijenjeni zakon o Javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine. U državnoj Parlamentarnoj skupštini postojala je opća većina, ali ne i ona entitetska, iz Republike Srpske.

Mjesecima su i parlamentarci tragali za rješenjem o prikupljanju RTV takse. Umjesto naplate putem telekom operatera naplaćivala bi se, predloženo je, uz račune za električnu energiju u Bosni i Hercegovini.

„Ja mislim da u ovom momentu ne postoji bolje rješenje za naplatu takse“, rekao je Momčilo Novaković iz Komisije za saobraćaj i komunikacije BiH.

Sporno je međutim kako dijeliti prikupljeni novac. U BiH su tri javna servisa.Prijedlog je da 40 posto sredstava ide državnom BHRT-u. Po 30 posto dijelili bi entitetski servisi, RTRS i FTV, gdje je i nastao spor. Stranka Milorada Dodika, insistrala je da se sredstva dijele u jednakom iznosu, po 33 posto svakom emiteru.

„Smatramo da nema potrebe i nema objašnjenja zašto bi BHRT imao značajno više sredstava nego RTRS ili FTV“, kazao je Staša Košarac iz SNSD-a.

Dok u SDA nisu imali ništa protiv načina raspodjele prihoda od marketinga, SNSD-ovu ideju o istom dijeljenju novca od takse, odbacili su.

„Odbor sistema je kazao da je to 40-30-30, mi to podržavamo, odbor sistema je kazao da marketing može zadržati onaj ko ga ostvari, mi smo spremni i taj amandman da podržimo“, navodi Šefik Džaferović (SDA).

Poseban koncept HDZ-a

Ne i HDZ. Izašli su sa svojim konceptom – ne naplati putem računa za električnu energiju, nego da novac prikuplja posebna agencija.

„Pitanje naplate kroz račune električne energije imati će iste sustavne greške kao i pitanje naplate putem telekom operatera“, rekao je Predrag Kožul (HDZ BIH).

Za zeleno svjetlo zakonskom rješenju, i entitetsku većinu važan je bio stav SDS-a, u kojem su iznosili samo zamjerke.

U Republici Srpskoj imate 10 eletkrodistributivnih preduzeća, morali bi sklapati ugovore s njima, nemoguće je izvršiti kontrolu spiskova, a prostor za mahinacije je ogroman“, kazala je Aleksandra Pandurević (SDS).

Zakon nije dobio podršku poslanika iz dijela države, Republike Srpske, bez obzira na to što ga je ukupna većina podržala. Čeka se novi prijedlog i zakonske izmjene za javni RTV sistem.

Izvor: Al Jazeera