Oglasi

BiH od Rusije traži povrat Povelje Kulina bana

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine prilikom posjete Sankt Peterburgu zatražio od Rusije vraćanje Povelje Kulina bana.
Povelja Kulina bana je prvi poznati diplomatski dokument koji je izdao jedan bosanski vladar vladaru druge državeAl Jazeera

Bosna i Hercegovina zatražila je od Rusije vraćanje Povelje Kulina bana, koja se čuva u biblioteci Ruske akademije nauka u Sankt Peterburgu.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ministar kulture Rusije Vladimir Medinski sastali su se u tom gradu, a Osmanović je ruskom kolegi predao pismo kojim su obrazloženi razlozi za vraćanje Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova te zemlje.

"Povelja Kulina bana od neprocjenjivog je značaja za historiju Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument, izdat od strane jednog bosanskog vladara vladaru druge države te pisan na domaćem jeziku. Kao takav, ovaj dokument svjedoči o dubokim korijenima bogatog bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog i jezičkog nasljeđa koje bilježi srednjovjekovna Bosna", rekao je Osmanović.

'Uskraćeni za svoje blago'

Istaknuo je također da je Bosna i Hercegovina uskraćena za posjedovanje tog dokumenta u vlastitim arhivskim i kulturno-historijskim riznicama te izrazio očekivanje da će izneseni argumenti naići na razumijevanje i omogućiti povrat originalnog dokumenta Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini.

Osmanović je rekao da je Ministarstvo civilnih poslova spremno na punu saradnju kako bi se iznašlo optimalno kompromisno rješenje za to pitanje.

Dvojica ministara razgovarali su i o kulturnoj saradnji dvije zemlje i mogućnostima za unapređenje.

Osmanović je posjetio i biblioteku Ruske akademije nauka u kojoj se čuva Povelja Kulina bana, gdje je imao priliku vidjeti taj historijski dokument i razgovarati s naučnim radnicima koji brinu o njemu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.