BiH od Hrvatske traži da nađe drugu lokaciju za radioaktivni otpad

Milorad Dodik je sve do danas tvrdio da neće prihvatiti nijedan dokument koji bi značio aktivaciju MAP-a (Arhiva)

Bosna i Hercegovina u petak je zatražila od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora u općini Dvor, u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

To je jedan od zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je, također, od susjedne države zatražilo da na svojoj teritoriji osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, u ime tročlanog šefa države, uputit će pismo predsjednici i premijeru Hrvatske, Kolindi Grabar-Kitarović i Andreju Plenkoviću, u kojem će ih obavijestiti o tom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

Puna zaštita prava Bosne i Hercegovine

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova te države da posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava informira zemlje članice Evropske unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o tom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

U okviru svoje nadležnosti Predsjedništvo će insistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije