BiH: Obustava nastave u školama u entitetu RS

U Bosni i Hercegovini u nedjelju su potvrđena 1.132 nova slučaja zaraze korona virusom (EPA)

Osnovne i srednje škole u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska prelaze na online, javila je Al Jazeerina reporterka iz Banja Luke Ljiljana Smiljanić. Obustavlja se i produženi boravak za djecu.

Štab je preventivno zaključio da obustavi rad srednjih i osnovnih škola od 26. oktobra do 1. novembra, odnosno da nastavu organiziraju na daljinu korištenjem online sistema nastave.

Ugostiteljski objekti će biti zatvoreni već od 22 sata, a u skladu s preventivnim mjerama. Također, donesena je preporuka da se ne održavaju politički skupovi.

U tom bosanskohercegovačkom entitetu došlo je do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, rekao je entitetski ministar zdravlja Alen Šeranić.

Visok broj dnevni zaraza

U Bosni i Hercegovini u nedjelju su potvrđena 1.132 nova slučaja zaraze korona virusom, manje od rekordnih 1.250 u subotu, no manji je i broj provedenih testiranja, objavili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Zaraza je potvrđena kod 729 osoba s područja Federacije BiH te 403 iz Republike Srpske.

Prijavljeno je i deset smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.

Najviše je novozaraženih i dalje u većim gradovima, u Sarajevu 225, a u Banjoj Luci 175.

Probleme u Sarajevu koje je već danima najveće žarište povećavaju uzajamne optužbe lokalnih vlasti i liječnika koji se ne mogu suglasiti kako povećati kapacitete za smještaj novooboljelih. 

Nakon što su od petka u potpunosti popunjeni kapaciteti Klinike za plućne bolesti u kojoj se može liječiti približno stotinu osoba, kantonalna je vlada odlučila kako će ubuduće oboljele s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom smještati u zgradu Željezničkog školskog centra.

Brojni liječnici nakon toga javno su se usprotivili toj odluci ističući kako je nedopustivo bolesnike smještati u neprikladne objekte dok su stotine kreveta u bolnicama i klinikama prazni.

Izvor: Agencije