BiH obilježava 76. godišnjicu obnove državnosti

Na drugom zasjedanju u Sanskom Mostu 1944. godine, ZAVNOBiH se konstituirao u vrhovno zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo (Al Jazeera)

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Vlade Kantona Sarajevo i SABNOR-a, večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana Centralna svečana akademija.

Program je režirao Dino Mustafić, a uz bogat muzičko-scenski blok, prisutni su mogli pogledati i dokumentarac “Golim rukama“, novinara Hamze Bakšića i reditelja Hajrudina Šibe Krvavca iz 1980. godine, prenosi Anadolija.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne u Hercegovine Željko Komšić ranije je čestitao građanima BiH Dan državnosti na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 25. novembra u Chicagu, gdje ga je pozvala bh. zajednica. 

“Kada god govorimo o ZAVNOBiH-u kao Danu državnosti Bosne i Hercegovine u obavezi smo da istaknemo njegov civilizacijski značaj. Možemo i moramo biti ponosni na činjenicu da su prije 76 godina građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalna i ideološka opredjeljenja u uslovima fašističke okupacije, konstituisali državnu vlast na principima antifašizma. Na principima slobodnog i demokratskog svijeta, bili su odlučni u tome da, suprostavljajući se zlu, odbrane i sačuvaju svoju domovinu, i urede je kao državu jednakopravnih građana i naroda”, rekao je Komšić, prenosi Fena.

“Istorijski dokumenti tek jednim dijelom govore nam o tome. Rezolucije i deklaracije ZAVNOBiH-a samo su zbir uloženih napora na putu ka slobodi i jedinstvenoj državi. Taj put  je vodio kroz snijeg i blato, krv i znoj onih koje ka tom cilju nisu mogli zaustaviti niti fašistički tenkovi, avioni i topovi”, dodao je.

Na Humu podignuta zastava BiH

Obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na brdu Hum, uz intoniranje himne.

Svečanosti je, između ostalih, prisustvovao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. 

Džaferović je rekao da je 25. novembra Dan državnosti za cijelu državu BiH i sve njene građane, bez obzira što u BiH postoje područja gdje se danas ne obilježava ovaj praznik, prenosi Anadolija.

“Vjerujem da će vrlo brzo doći dan kada će se na cijeloj teritoriji BiH obilježavati 25. novembar kao Dan državnosti. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj historiji BiH. Ovo je dan kada je potvrđena i obnovljena državnost BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet i promovirana ravnopravnost svih naroda i građana. Mi se i danas borimo u nekim dijelovima BiH za ravnopravnost svih naroda i građana. Neće biti dobro sve dok se se svakom čovjeku ne osiguraju jednaka prava bez obzira gdje živi”, pojasnio je član Predsjedništva BiH. 

Smatra da posebnu odgovornost u tome imaju političari i posebno u izjavama koje daju javnosti.

“Prije dan ili dva svjedočili smo vrlo ružnoj anticivilizacijskoj izjavi koja je otprilike glasila da je BiH zajednička, a da je RS samo srpska. To je netačana i anticivilizacijska izjava, koja opravdava i podstiče nove diskriminacije unutar BiH. BiH, njeni entiteti, kantoni, općine, mjesne zajednice, sve je to zajedničko svih nas, bez obzira u kojem dijelu zemlje se nalaze”, istakao je Džaferović.

Dan državnosti građanima je čestitao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

“Već treću godinu zaredom mi baš sa ovog mjesta simbolično podižemo zastavu BiH. Mi živimo tekovina 25. novembra i ZAVNOBiH-a, i to za nas nije samo ideja nego stvarnost”, rekao je Skaka.

Brojne delegacije položile su danas cvijeće ispred spomen-obilježja Vječna vatra u Sarajevu povodom obilježavanja 25. novembra.

Između ostalih, cvijeće je položio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović kao i predstavnici Kantona Sarajevo.

Zasjedanje ZAVONOBIH-a

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) osnovano je na današnji dan, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu. Na zasjedanju su izabrana 172 vijećnika iz svih srezova BiH.

Istovremeno je konstituirano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa Vojislavom Kecmanovićem, liječnikom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

U rezoluciji, koja je glavni dokument, između ostalog ističe se da “narodi BiH kroz svoje jedino političko predstavništvo, ZAVNOBiH, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata”.

Na drugom zasjedanju u Sanskom Mostu, od 30. juna do 2. jula 1944. godine, ZAVNOBiH se konstituira u vrhovno zakonodavno i izvršno narodno predstavničko tijelo, u najviši organ državne vlasti Bosne i Hercegovine, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji.

Ovom, kao i nizom drugih odluka, “BiH je ostvarila vijekovne težnje svojih naroda da ujedinjenjem u svojoj državnoj zajednici, oslobođeni prevlasti i tutorstva drugih država, obezbijede svoj slobodan razvitak”.

Time je BiH obnovila svoju državnost po prvi put nakon pada srednjovjekovne bosanske države 1463. godine, odnosno nakon tačno 480 godina.

Izvor: Agencije