BiH: Nimalo razumijevanja za invalidne osobe

Bosna i Hercegovina nema centralni registar osoba sa invaliditetom, niti jedinstven zakon koji tretira problematiku invalidnih osoba. Tim osobama je ograničeno i slobodno kretanje gradom, kao i parkiranje.

Međutim, strožije kontrole i naplata kaznenih prekršaja za nepoštivanje parking mjesta označenih za invalidne osobe dali su rezultate, izvijestila je reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Mušan Kamenica iz Udruženja RVI paraplegičara kaže da su tek novčane kazne natjerale njegove sugrađane da poštuju prostor rezerviran za osobe sa invaliditetom, ali je situacija i dalje nezadovoljavajuća.

Prepreka do prepreke

“Broj parking mjesta još uvijek je vrlo mali i ne zadovoljava potrebe u odnosu na broj invalidnih osoba koja koriste ta mjesta”, kaže Mušan Kamenica.

Na području Kantona Sarajevo (KS) horizontalnom i vertikalnom signalizacijom označeno je ukupno 105 parking mjesta za invalidne osobe. No, naljepnice se, tvrdi Kamenica, izdaju nekontrolirano, pa je prava sreća pronaći slobodno parking mjesto.

Nakon parkinga, do konačnog željenog mjesta, osobe u kolicima nailaze na niz prepreka. Kamenica dva puta sedmično na sastanke dolazi u zgradu Vlade KS-a. Tamo su i dalje na ulazu samo stepenice, a unutar zgrade ne postoji lift za invalidne osobe.  

„Ako to zakonodavac nije uradio u objektu u kojem on boravi, onda kako da očekujemo da to uradi i da prisili sve druge privredne subjekte koji su bili dužni po zakonu, koji je već istekao, da prilagode ulaze invalidnim osobama”, pita Mušan Kamenica.

U posljednjih 12 mjeseci na poziciji ministra za boračka pitanja smijenila su se četiri čovjeka. Što s jednim dogovore, to drugi poništi, kaže Kamenica.

Osim države, za njih često nema razumijevanja ni njihova uža zajednica.  

“Primjetit ćete, bez obzira što je ovoliki broj invalida u BiH, kao i ovdje u Sarajevu, vidjet ćete ih jako malo na ulicama pa i uz ovako lijepo vrijeme. Uglavnom su svi zatvoreni u svojim kućama i sa vlastitim problemima”, kaže Ale Hošić iz Saveza RVI BiH.

Različita prava u različitim dijelovima

On dodaje da je dvije decenije čekanja na sistemsko rješavanje problema zamijenila apatija i beznadežnost.

Zbog svojih problema često se obraćaju nevladinim i međunarodnim organizacijama. U Kući ljudskih prava kažu da su osobe s invaliditetom ponižene i diskriminirane.

“Postoji, dakle, direktna diskriminacija. Postoji nekakav osjećaj superiornosti prema licima s invaliditetom. Ali postoje predrasude prema njima. Iz tih predrasuda se javlja i taj diskriminatorni odnos”, kaže Srđan Dizdarević iz Kuće ljudskih prava.

Dizdarević dodaje da su invalidne osobe u BiH diskriminirane na polju zapošljavanja, obrazovanja i socijalne podrške. I on kritizira nedostatak senzibilnosti vlasti prema ovoj ranjivoj kategoriji stanovništva.

A budući da BiH nema jedinstveni zakon koji tretira osobe s invaliditetom pa osobe s istim stepenom invalidnosti u tazličitim krajevima BiH uživaju različita prava i ostvaruju drugačije povlastice.  

Izvor: Al Jazeera