BiH: Nacionalnim strankama većina načelnika na prijevremenim izborima

Na vanredne izbore izašao je tek svaki drugi birač (EPA)

Tri nezavisna kandidata te njih šestero iz stranaka s nacionalnim predznakom pobjednici su prijevremenih izbora za načelnike/gradonačelnike devet općina/gradova u Bosni i Hercegovini u kojima su u nedjelju održani izbori, javlja Anadolija.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (Centralna izborna komisija) objavilo je, nakon zatvaranja biračkih mjesta i prebrojavanja glasova, preliminarne, neslužbene i nekompletne rezultate izbora.

Po tim rezultatima, u Doboju je najviše glasova pripalo nezavisnom kandidatu Borisu Jeriniću (89,40 posto), a u Trebinju Mirku Ćuriću iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD, 67,89 posto). 

U općini Domaljevac-Šamac jedini kandidat za načelnika bio je Stjepan Piljić (Hrvatska demokratska zajednica BiH), u općini Kakanj kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Aldin Šljivo osvojio je 60,78 posto glasova, dok je u općini Ribnik najviše glasova osvojio Nebojša Karać (SNSD, 65,08 posto).

Za devet mjesta 30 kandidata

Nezavisni kandidat Milorad Gligić pobijedio je na izborima za načelnika općine Bosansko Grahovo (58,62 posto), u Drvaru je najviše glasova pripalo Dušici Runić (SNSD, 60,01 posto), u Bužimu Mersudinu Naniću (SDA, 50,64 posto), a u Bosanskom Petrovcu nezavisni kandidat Dejan Prošić je dobio najviše glasova (29 posto). 

Izlaznost na izborima iznosila je 48,29 posto, potvrdilo je Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Na glasačkim listićima na prijevremenim izborima za načelnike/gradonačelnike devet općina/gradova nalazila su se imena 30 kandidata.

Izvor: Agencije