BiH može ostati bez 330 miliona eura kredita zbog svađe političara

SDA i HDZ međusobno se optužuju da koče aranžman s MMF-om (Anadolija)

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini upozorili su vlasti te zemlje da će ostati bez 330 miliona eura kredita ako se prije toga ne dogovore o njegovoj raspodjeli.

Rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell rekao je da je MMF, nakon odluke Izvršnog odbora da poveća iznos hitne pomoći u vidu kredita koji će biti na raspolaganju zemljama članicama, sada spreman u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) osigurati 330 miliona eura Bosni i Hercegovini za borbu protiv krize izazvane korona virusom.

“MMF je spreman ponuditi 330 miliona eura kao hitnu pomoć Bosni i Hercegovini kada se vlasti dogovore o raspodjeli tih sredstava između entiteta. Neuspjeh da se postigne dogovor rezultirat će odgađanjem ove pomoći. Budući da je pred Upravnim odborom MMF-a više od 90 zahtjeva za vanrednu pomoć, možda će biti teško utvrditi novi datum u bliskoj budućnosti kada bi Upravni odbor ponovo mogao razmotriti zahtjev Bosne i Hercegovine”, rečeno je Al Jazeeri iz ureda MMF-a u Sarajevu. 

Jewell je pozvao vlasti da rade zajedno kako bi dogovor bio postignut što je prije moguće. 

U međuvremenu je reagirala i Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini, podsjećajući da vlast mora donijeti neophodne odluke zbog građana i da je dogovor danas presudan. 

Otkazana sjednica Fiskalnog vijeća BiH

Međutim, za danas zakazana sjednica Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine, na kojoj je ponovo trebalo biti razmatrano Pismo namjere MMF-a, nije održana zbog nedostatka kvoruma jer sjednici nije prisustvovao premijer bh. entiteta Federacije BiH Fadil Novalić.

Zbog toga je reagirao i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda izrazivši žaljenje što danas nije bilo kvoruma za održavanje sjednice Fiskalnog vijeća i za to optužio Novalića.

Novalić optužio HDZ

Ranije je Stranka demokratske akcije (SDA) optužila Hrvatsku demokratsku zajednicu Bosne i Hercegovine (HDZBiH) da traži da i kantoni sada odlučuju o raspodjeli novca, što nisu bili dosadašnji uvjeti.

“Pravila oko raspodjele sredstava od MMF-a postoje 22 godine. Nikada nisu mijenjana. Ja uopće ne vidim razlog zašto bismo ih sada mijenjali. Ali poslije 22 godine mi bismo sada prvi put uveli i kantone. Znači, umjesto sedam potpisa na Pismu namjere bilo bi 17 i to bi bio neki vrlo složen princip usaglašavanja. Mi ne želimo uvesti taj princip. Što se tiče nas, kao premijer Federacije sam potpisao Pismo namjere, mi smo to usvojili i na HDZ-u je da to potpiše ili ne potpiše. Ako ne budu potpisali, nećemo dobiti kredit MMF-a”, kazao je Novalić.

‘Novalić koči aranžman s MMF-om’

Međutim, Bevanda je danas poručio Novaliću da je on taj koji koči aranžman s MMF-om. 

“Sve upućuje na to da je premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić ranije pripremio scenarij za propast današnje sjednice Fiskalnog vijeća BiH i da je unaprijed pronašao krivca. Njegova izjava da aranžman s MMF-om propada zbog HDZ-a ne samo da nije točna i da je vrhunac politikantstva nego je i opasna”, saopćio je Bevanda.

“Izaći pred kamere u vrijeme kada se javlja Krizni štab i obratiti se javnosti da će ostati bez 330 miliona eura zbog HDZ-a je obična podvala i dizanje panike i tenzija u vrijeme kada se ljudi bore za život. Novalić je naveo neke samo njemu poznate podatke da HDZ zahtijeva da se na Pismo namjere s MMF-om stavi 17 potpisa, uključujući članove Fiskalnog vijeća i predstavnike deset kantona. Nitko nije tražio da predstavnici kantona stave svoj potpis na to pismo jer to nije ni moguće niti je po procedurama, niti nam pada na pamet da komplikujemo stvari vaninstitucionalnim djelovanjem.”

Bevanda je rekao da priča o tome da se 22 godine zna kako se dijeli novac MMF-a nema nijedan argument jer nije riječ o klasičnom aranžmanu s MMF-om, koji podrazumijeva provođenje reformi u redovnim okolnostima, kao što je bilo i u slučaju poplava 2014.

Stav Republike Srpske

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da je potrebno što prije riješiti pitanje raspodjele sredstava MMF-a, odnosno postići kompromis.

Smatra da je fer raspodjela 60 posto za FBiH, a 40 za RS, a da se po 0,5 posto za oba entiteta odvoji za Distrikt Brčko.

Izvor: Al Jazeera i agencije