BiH može očekivati izbjeglice na jesen i zimu

Mađarska izgradila zaštitnu ogradu cijelom dužinom granice sa Srbijom (EPA)

Iz Službe za poslove sa strancima BiH ističu da se može očekivati pristizanje izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu imajući u vidu da su mađarske vlasti u potpunosti izgradile zaštitnu ogradu cijelom dužinom granice sa Srbijom, da su rasporedile dodatne policijske i vojne snage na granicu u cilju zaštite i da su izmijenile zakonske odredbe prema kojima se za ilegalan prelazak granice mogu izreći i zatvorske kazne.

“Uzimajući u obzir da val migranata i dalje masovno pristiže u region, prvenstveno Srbiju kao glavnu tačku izlaska prema Mađarskoj, kao i nadolazeću jesen i zimu kada ćе kretanje migranata biti otežana zbog vremenskih uslova te ćе postojati potreba njihovog smještaja i zbrinjavanja, može se očekivati da bi isti mogli početi pristizati i u BiH”, kazali su iz Službe za poslove sa strancima, prenosi portal Klix.ba.

Regionalna saradnja

Iz Službe navode da je donesen Operativni plan koji predviđa preduzimanje niza pojačanih aktivnosti na prevenciji i sprječavanju ilegalnih migracija, jer su postojale određene procjene da bi taj moment mogao utjecati na izmjenu kretanja ruta migracija preko teritorije BiH.

Plan podrazumijeva “prikupljanje operativnih saznanja i informacija bitnih sa aspekta identifikovanja mjesta pogodnih za ulazak migranata u BiH, tranzita kroz BiH, te lica interesantnih sa aspekta krijumčarenja ljudi”, navodi portal Klix.ba.

Naglašavaju da je Služba za poslove sa strancima također inicirala i regionalnu saradnju, gdje su predstavnici Službe i predstavnici Granične policije BiH u cilju sagledavanja trenutne situacije u Srbiji u vezi masovnog priliva migranata, odgovora nadležnih organa, upoznavanja sa načinom rada te izazovima i problemima sa kojima se susreću prilikom provođenja mjera iz svoje nadležnosti, u periodu od 26. do 28. augusta boravili u službenoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Segmenti postupanja

Posebno ističu da je Služba za poslove sa strancima u slučaju masovnog priliva migranata, nadležna za samo neke segmente postupanja, te da bi za efikasno rješenje migrantske krize bila potrebna značajna novčana sredstva te koordiniran odgovor niza drugih nadležnih institucija i agencija BiH, entiteta, lokalne zajednice, nevladinih i humanitarnih organizacija, UNHCR-a, Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Evropske komisije.

“U tom smislu bilo bi neophodno tehnički i kadrovski ojačati Službu za poslove sa strancima, posebno u segmentu njenih operativnih kapaciteta inspektora za strance, kao i u dijelu analize prikupljenih podataka te koordinacije aktivnosti sa drugim agencijama za provedbu zakona u BiH”, zaključuju iz Službe za poslove sa strancima.

Izvor: Agencije