BiH: Moderni vozovi za zadužene Željeznice

Željeznički saobraćaj u Bosni i Hercegovini stvara stalne gubitke, te su Željeznice Republike Srpske pred stečajem, a u Federaciji se bore s ogromnim dugovima koji se stalno uvećavaju.

No, svejedno se ulaže u poboljšanje pruga, te u nove vozove.

Tako se u BiH već dvije godine nalaze španski Talgo vozovi, najmoderniji u cijelom regionu.

Nakon dugog čekanja, Željeznice napokon najavljuju njihovo puštanje u saobraćaj tokom ljetne turističke sezone.

Ovisnost o privredi

No, kako je iz Sarajeva izvijestio reporter Al Jazeere Ivan Pavković, to ne znači i da su problemi riješeni.

Vernes Buljugija, iz Sindikata strojovođa Federacije BiH, kazao je za Al Jazeeru da nekoliko hiljada radnika zaposlenih u Željeznicama mogu malo učiniti jer su ovisni o privredi i pomoći države.

„Kakva privreda u državi, kakva država, takva i željeznica. Zna se desiti po pola dana da ne prođe nijedan voz. Potrebe privrede su takve kakve jesu. Željeznica na to ne može puno da utiče“, kazuje Buljugija.

Talgo vozovima, koji su godinama neiskorišteni, uskoro ističe jamstvo.

Vozovi za koje je izdvojeno blizu 67 miliona eura vozit će po starim prugama, izvijestio je Pavković.

Nabavljen je niskopodni voz za dodatnih pet miliona eura, a kupljeni su i teretni vagoni za oko 30 miliona eura.

Kupnja tih vozova odličan je projekat, ali u nekom boljem vremenu, smatra Osman Lindov, prodekan Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu.

Teretni prijevoz

On tvrdi da Željeznice iz problema i stalnog uvećanja gubitaka može izvući jedino teretni prijevoz, te se u tom pravcu trebaju i razvijati.

„Sve ćemo dotad praviti dodatne gubitke od onih koje imamo sad, a trenutno su oko milijardu na željeznicama BiH. Ako ne uspostavimo luke, kako dvije riječne na Savi i punom kapacitetu dogovor s Hrvatskom, luku Ploče, mi ćemo svake godine imati samo nove gubitke.“

Prugama se trenutačno ne prevoze ni opasne materije, nafta se najviše uvozi cestom, a propisi to omogućavaju, upozoravaju sindikati.

„Ono što mi zaradimo ne može biti dovoljno za 4.000 uposlenih. Vlada ne daje koliko bi trebala davati za održavanje željezničke infrastrukture. To su problemi koji se gomilaju godinama“, kazao je Buljugija.

Izvor: Al Jazeera