Oglasi

BiH krpi budžet kreditom MMF-a

Bh. lideri odlučili su se zadužiti kod MMF-a za 405 miliona eura, umjesto da krpe rupe novim rezovima.

Drugi put u tri godine Bosna i Hercegovina tražila je kredit Međunarodnog monetarnog fonda.

Prethodni aranžman neslavno je završio, osramotivši državu u očima kreditora, jer su vlasti ove zemlje pogazile obećanja neispunjavanjem uslova.

Kao rezultat toga uslijedilo je smanjenje kreditnog rejtinga, nepovjerenje investitora, rupe u budžetu koje su se krpile prodajom trezorskih zapisa uz plaćanje visokih kamatnih stopa, kaže novinarka Al Jazeere Dijana Mujanović.

Bh. lideri su odlučili da je bolje opet se zadužiti kod MMF-a za 405 miliona eura i mirno spavati nego krpiti rupe novim, još bolnijim rezovima.

Izmirenje prethodnih obaveza

Premijer bh. entiteta Republika Srpska Aleksandar Džombić rekao je da će sredstva biti iskorištena najvećim dijelom za izmirenje obaveza iz prethodnog aranžmana.

"U tom iznosu nam je odobren ovaj aranžman, dakle stvoriće se jedan novi grace period koji će olakšati finansijsko funkcionisanje i jednog i drugog entiteta", dodao je Džombić.

Prva tranša od 60 miliona eura već je potrošena, a budžetske rupe još nisu zakrpljene.

Republika Srpska netom po dobivanju prve tranše zadužila se za novih 13 miliona eura na berzi.

S druge strane, entitet Federacija BiH ima mogućnost "dodatnog izdavanja obveznica od nekih 60 miliona", rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Samoodrživost budžeta

Srž programa MMF-a je da nakon dvije godine pomoći svi budžeti postanu samoodrživi, a ekonomija napokon doživi rast.

Država iduće godine očekuje privredni rast od jedan posto BDP-a, a Federacija BiH tri posto zahvaljujući investicijama. Predstavnik MMF-a u BiH vrlo je skeptičan po tom pitanju.

Milan Cuc, predstavnik MMF-a u BiH, kaže da to zavisi od dvije stvari: "Kao prvo, potrebno je poboljšanje ekonomske klime, ne samo u BiH, već u regiji, ali i Evropi koja je na pragu recesije. A druga stvar – jako je bitna fiskalna disciplina."

Vremena za predah nema. Bosna i Hercegovina, ako želi samoodrživost budžeta i naravno svih 405 miliona eura kredita, a pritom i sačuvati kredibilitet, mora ispuniti i sve uvjete iz Pisma namjere.

Poruka Milana Cuca dužnosnicima na svim nivoima je jasna – moraju se ispuniti dogovoreni uvjeti.

"Ako se to ne dogodi, onda mi nećemo biti u mogućnosti da nastavimo sa novim tranšama", dodaje on.

Aranžman s MMF-om simbolizira stabilnost, stranim investitorima šalje pozitivan signal, a kreditnim agencijama poručuje da BiH možda ne zaslužuje tako loš rejting.

"Sva odgovornost je sada na vlastima u Bosni i Hercegovini hoće li iskoristiti priliku koja im se pruža i krenuti naprijed ili će javna potrošnja i dalje rasti, pa će na kraju opet građani biti ti koji će ove kredite vratiti", kazala je Mujanović.

Izvor: Al Jazeera