BiH: Klub SDA napustila još tri zastupnika

'SDA će donijeti svoju odluku, a mi smo svoju već donijeli', kaže je Ahmetivić (Al Jazeera)

Zastupnici u Parlamentu Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović, Šemsudin Mehmedović i Salko Sokolović napuštaju Klub Stranke demokratske akcije, potvrdio je za Al Jazeeru Ahmetović.

Odluku su donijeli nakon što im je Predsjedništvo SDA izreklo mjeru ukora zato što, protivno stavu stranke, nisu podržali Zakon o akcizama BiH prilikom glasanja u Parlamentu.

Ahmetović je rekao da su Mehmedović i on već iznijeli svoje stvari iz Kluba, a da će to, prema dogovoru, učiniti i Sokolović. Prethodno je iz SDA isključen Senad Šepić, također poslanik u državnom parlamentu.

Plan četvorice poslanika je da formiraju poseban klub u Parlamentu, rekao je Ahmetović za Al Jazeeru.

‘U interesu BiH’

“SDA će donijeti svoju odluku vjerovatno kad smo mi u pitanju, mi smo svoju već donijeli. Više će se znati u narednim danima… Mi ćemo formirati vlastiti klub i sve ono što bude od interesa za BiH i građane BiH i sve ono što će značiti bolje za BiH, taj klub će raditi u tim interesima do narednih izbora. Po onome kako je formirana parlamentarna većina i stranke i koje su je formirale u ovom trenutku, takva većina više ne postoji“, kazao je Ahmetović.

Predsjednik Kluba SDA u državnom parlamentu  Amir Fazlić je rekao: “Prije svega, meni je žao što je došlo do ove situacije. Organi stranke su analizirali situaciju i izrekli mjeru koja je inače najmanja mjera koja se izriče za neke eventualne prekršaje unutar SDA. Žao mi je što izlaze iz Kluba, ali sam ubijeđen da će se u narednom periodu voditi razgovori i ubijeđen sam da oni nijednim svojim postupkom neće ugroziti nijedan zakon koji je u interesu BiH“.

Izvor: Al Jazeera