BiH kasni s propusnicama za Hrvatsku

Od prvog jula ove godine građanima Bosne i Hercegovine bit će potreban biometrijski pasoš ili viza kako bi prešli granicu sa Hrvatskom.

Međutim, neki je građani prelaze i po nekoliko puta dnevno.

Za njih su predviđene pogranične propusnice, ali Bosna i Hercegovina kasni s procedurom njihovog izdavanja.

Svetozar Đuričić strpljivo čeka 45 minuta u koloni da pređe iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Čekanje nekada traje i do sat i po.

Ne bi to bilo čudno da ne živi samo kilometar od mosta na Savi, na hrvatskoj obali. Da nema granice, kaže, u Gradišku bi stigao za deset minuta. Svjestan je da će od prvog jula biti još kompliciranije.

U Hrvatskoj je rođen gdje i živi. U Gradišci ima stan, jer je u Bosni i Hercegovini radio do penzije.

“Koga god upitaš na prelazu niko nema nikakvu zvaničnu informaciju kako će to biti riješeno. Jer ja sada koristim dokumente Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine… I ako budem tamo moraću tražiti vizu u svom stanu, svoj vlastiti stan što imam… Moraću tražiti vizu za svoju nekretninu”; kaže Đuričić.

U Gradišci se liječi i nabavlja namirnice. Zato granicu prelazi i po nekoliko puta dnevno.

Život u pograničnom pojasu

“Trenutno je pitanje pograničnih propusnica između BiH i Hrvatske riješeno Sporazumom koje su dvije države potpisale 2003. godine. Hrvatska je proceduru za izdavanje propusnica pokrenula još 2008, dok je u BiH tek usvojeno idejno rješenje”, kaže Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Hrvatska je nedavno i počela sa izdavanjem tih propusnica za svoje građane.

Koštaju 60 kuna ili blizu osam eura. Izdaju se na period od pet godina za one koji žive u pojasu pet kilometara od granice.

Potrebno je priložiti ličnu kartu, dvije slike, dokaz o uplati i dokaz o potrebi svakodnevnog prelaska granice.

Svetozar kaže da će vjerovatno i sam uzeti tu propusnicu. Građani Bosne i Hercegovine, koji su u istoj situaciji kao i on, još nemaju tu mogućnost. Bh. vlasti kasne. 

Zato je Komisija za integrirano upravljanje granicama predlagala da izdavanje propusnica za građane BiH preuzme Hrvatska.

Umjesto toga, usvojili su idejno rješenje i najavili da će propusnice biti dostupne za blizu dva mjeseca.

Spreman je i novi sporazum između dvije države. Prema njemu BiH  bi trebalo da izdaje i privremene propusnice za građane Hrvatske i obrnuto.

No, taj sporazum još nije potpisan.

Izvor: Al Jazeera