Oglasi

BiH: Izjava šestorke o učešću u vlasti

Prioritet je institucija vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i usklađivanje zakonodavstva sa standardima Evropske unije.

Lideri šest vodećih stranka u Bosni i Hercegovini - Hrvatska demokratska zajednioca (HDZ) Bosne i hercegovine, HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpska demokratska stranka (SDS), Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine i Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine - dogovorili su i potpisali u utorak u Mostaru zajedničku izjavu o principima sudjelovanja u vlasti.

Potpisnice se obavezuju raditi na izradi i donošenju ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i pripadnika ostalih, odnosno građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda Bosni i Hercegovini, uključujući i usklađivanje Ustava Bosne i Hercegovine s odlukom Suda za ljudska prava u Strasbourgu na način koji će osigurati izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo i Dom naroda Parlamantarne skupštine Bosne i Hercegovine, odnosno da pripadnici jednog naroda ne biraju predstavnike drugog naroda.

Ovom prilikom stranke šestorke potpuno reafirmiraju ranije dogovorene preuzete obveze. Ovime se također, reafirmira i dogovor koje su postigle stranke iz Federacije Bosne i Hercegovine u odnosu na izbor domova naroda.

Obaveze iz Mape puta

Prioritet je institucija vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i usklađivanje zakonodavstva sa standardima Evropske unije (EU) i izvršavanje obaveza iz Mape puta te hitno okončanje izrade modela koordinacije pregovora s EU-om u sklopu aktivnosti koje već vodi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, u saradnji s entitetskim vladama.

Dogovoreno je i hitno pristupanje rekonstrukciji izvršne vlasti u Federaciji, vodeći računa o kompatibilnosti parlamentarne većine sastavljene od stranaka ove šestorke s ciljem osiguranja efikasnosti i funkcionalnosti.

Dogovoreno je također da se omogući Parlamentarnoj skupštini, Vijeću ministara, entitetskim vladama i parlamentima da realiziraju već potpisane političke dogovore radi rješenja pitanja nepokretne vojne imovine i državne imovine iz marta 2012. godine.

Treba osigurati uvjete za provedbu nužnih ekonomskih i socijalnih reformi s ciljem zaustavljanja negativnog ekonomskog trenda, izlaska iz ekonomske krize te stvaranja zakonskog okvira za povoljno ekonomsko okruženje koje će jamčiti ekonomsku stabilnost i ravnomjeran razvoj svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Infrastrukturni i energetski projekti

Dogovoreno je da naglasak treba biti na infrastrukturnim i energetskim projektima, a posebno na koridoru 5c.

Stranke šestorke smatraju kako je sporazum SNSD-SDPBiH značajan doprinos poboljšanju ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini i jačanju institucionalne efikasnosti i zajednički će pristupiti realizaciji i dogradnji rješenja kroz zakonodavnu proceduru.

Također, stranke šestorke podržavaju izbor predloženih kandidata iz SBBBiH i SDPBiH u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Stranke šestorke kao princip prihvataju stav da poziciju koja pripada određenoj stranci ostali sudionici parlamentarne većine trebaju podržati.

Izvor: Agencije