BiH: Hapšenja zbog eksploatacije djece i žena

Akcija hapšenja je provedena u oba bh. entiteta (SIPA)

U koordiniranoj akciji, koju je vodio zajednički istražni tim policije i tužiteljstava Bosne i Hercegovine i Francuske, po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istragu i zaštitu u utorak ujutro su realizirali veliku akciju kodnog naziva CD protiv osoba osumnjičenih za organizirani kriminal i trgovinu ljudima radi radne eksploatacije, krađe i prosjačenja na području Francuske.

U akciji, koja je provedena u oba bh. entiteta, na području Zenice, Vlasenice, Jajca i Prijedora, lišeno je slobode više osoba i izvršeni su pretresi većeg broja objekata i vozila koja koriste osumnjičeni, prenosi Anadolija.

Iz SIPA-e navode kako su uhapšeni E.S., D.H., T.H., L.H., N.D., B.T. i E.H. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Prijetnje i ucjene

“Osobe lišene slobode osumnjičene su da su u dužem vremenskom periodu, od 2012. godine, organizirali odlaske žena i malodobne djece na područje Francuske, gdje su, prijetnjama, ucjenama, zlostavljanjima, iznudama i zastrašivanjima, tjerali žrtve da vrše džepne krađe i druge oblike uličnog kriminala u više gradova na području Francuske”, saopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Na taj način osumnjičeni su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od više od dva miliona eura, koju su koristili za lične potrebe i kupovinu nekretnina u Bosni i Hercegovini.

Osumnjičeni su pod istragom i zbog krivičnih djela pranja novca, krivotvorenja isprava, krijumčarenja osoba, zloupotrebe opojnih droga i drugih krivičnih djela.

Akcija je na dogovoreni znak počela u utorak ujutro u 06:00 sati u Bosni i Hercegovini i Francuskoj.

“Na ovom predmetu radio je zajednički istražni tim iz Bosne i Hercegovine i Francuske, sastavljen od 20 osoba, iz policijskih i tužiteljskih institucija Bosne i Hercegovine i Francuske, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dviju država, radi otkrivanja složenih i društveno opasnih oblika kriminala, koji ugrožavaju sigurnost građana na području Bosne i Hercegovine i Evropske unije”, saopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije