BiH: Godinama se čeka digitalizacija

Do kraja ovog mjeseca počinje testna faza projekta digitalizacije u Bosni i Hercegovini, najavljeno je iz državnog Ministarstva saobraćaja i komunikacija. U prvom planu su programi i digitalni signal tri javna emitera. Komercijalne televizije se pitaju gdje su one u toj priči. Nadležni kažu kako ih neće zaobići.

Godinama se čeka digitalizacija u Bosni i Hercegovini. Do lokalnih izbora početkom oktobra trebala bi biti puštena testna faza ovog nacionalnog projekta.

Digitalnim signalom planiraju se pokriti Sarajevo, Banja Luka i Mostar. Programi tri javna servisa i pet osposobljenih centara, testirat će se tri mjeseca, najavljuju iz vrha državne izvršne vlasti.

Komercijalne TV stanice traže se u tom procesu. Od digitalnog doba i gašenja analognog signala, ne bježe.

„Samo jedan predajnik od komercijalnih TV stanica je isključen kada smo smetali susjednim državama, tako da smo sada u situaciji status quo“, kazao je Elvir Švrakić, iz Asocijacije elektronskih medija BiH.

Tu situaciju žele promijeniti u državnoj Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK-u). Obećavaju, digitalizacija nije namijenjena samo za javne emitere. Misle i na privatne TV kuće.

„Već u multipleks A bi se moglo smjestiti 31 TV stanica za digitalno emitovanje, od 48 koliko ih je u BiH, to je negdje oko 70 posto“, rekao je Siniša Petrović, iz Regulatorne agencija za komunikacije.

Ne postocima, nego milionima se bave političari. Digitalnom dividendom. Koja se dobije gašenjem analognih službi i prelaskom na digitalno emitiranje.

„Mi smo zbog kašnjenja digitalizacije, gubili sto miliona godišnje“, rekao je Fahrudin Radončić, SBB BIH.

A, kompletna nabavka opreme za digitalizaciju iznosi 20 miliona eura.

„U svemu bi se moralo misliti i na građane, kako će oni ubuduće moći pratiti digitalnu televiziju“, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Pri gašenju analogne televizije, građani u Hrvatskoj i Srbiji su savjetovani o prijemu novog signala. Ako televizori nisu imali tehničku mogućnost, država je davala popust pri kupnji neophodne digitalne opreme, makar najsiromašnijima.

Korisnici usluga kablovskih operatera o troškovima prelaska na digitalnu televiziju ne moraju razmišljati, ali puno građana mora o svojim TV prijemnicima.

„Ako bude trebalo neka se mijenja, ako ne neka ostane kako jest“, kazao je Arman, stanovnik Sarajeva.

„Ne znam ni gdje da se obratim ko bi mi to mogao onako da objasni, pošto se slabo razumijem u te informatičke stvari“, kazala je Jasmina, stanovnica Sarajeva.

Oni koji se razumiju, vjeruju kako je proces digitalizacije trebao ići odjednom, a ne u tri faze. Od one testne, digitalnog uvezivanja unutar države pa sa susjedima, ocjenjuju, može proći puno vremena.

„Bosna i Hercegovina će nažalost čini mi se biti još dugo, godinu rekao bih i dvije, jedina zemlja u Evropi koja će koristiti analogni signal bez obzira na tri centra, ali to nije projekat digitalizacije radio difuzije“, rekao je Mehmed Agović, bivši savjetnik ministra saobraćaja BiH.

O okončanju tog projekta dugo se priča. Proces digitalizacije počeo je davne 2006. godine.

Izvor: Al Jazeera