BiH: Drastično raste broj oboljelih od gripe, trećina s virusom H1N1

U Češkoj je prošle godine od virusa gripe umrlo 108 osoba (EPA)

Broj oboljelih od gripe u Bosni i Hercegovini drastično se povećava iz sedmice u sedmicu, a kod više od trećine pacijenata izolovan je virus tzv. svinjske gripe, podaci su koje je u ponedjeljak objavio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Iz Kliničkog centra u Tuzli tokom dana potvrđena je informacija da je tamo preminula još jedna pacijentica koja je, uz ostala hronična oboljenja, bila i nosilac virusa gripe, što je peti takav smrtni slučaj na tuzlanskom području u proteklih deset dana.

Akutne infekcije dišnih puteva

Prošle sedmice umrla je 27-ogodišnja djevojka uslijed komplikacija izazvanih virusom H1N1, odnosno svinjskom gripom.

Nakon toga objavljeni su konsolidovani podaci entitetskih zavoda za javno zdravstvo iz kojih proizlazi da je u protekloj sedmici u Bosni i Hercegovini registrovano 12.697 pacijenata oboljelih od akutnih infekcija dišnih puteva, dok je oboljelih od gripe bilo 3.661.

Prema podacima s Klinike za mikrobiologiju Kliničkog centra u Sarajevu, 32,4 posto analiziranih uzoraka prikupljenih od osoba oboljelih od gripe bilo je pozitivno na virus H1N1.

U Bosni i Hercegovini dosad su registrovana dva smrtna slučaja prouzrokovana virusom svinjske gripe.

Najveći broj oboljelih trenutno je registrovan na području Kantona Sarajevo, gdje je zabilježeno gotovo 4.000 oboljelih od respiratornih infekcija i 441 slučaj gripe.

Izvor: Agencije