BiH dobila zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a

Bosna i Hercegovina dobila je u utorak zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Briselu.

MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

Prilagođava se potrebama dotične zemlje, ali učešće u njemu ne garantira zemlji da će na kraju i dobiti zeleno svjetlo za članstvo u Alijansi.

Ministri su izrazili spremnost da prihvate Akcijski plan Bosne i Hercegovine za članstvo u Alijansi, što uključuje političke, ekonomske i odbrambene reforme, koje će pripremiti zemlju za članstvo, rekao je na konferenciji za novinare generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Sad je na Bosni i Hercegovini da napravi sljedeći korak i odluči hoće li prihvatiti ponudu”, rekao je Stoltenberg. 

Pozvao je Bosnu i Hercegovinu da podnese Godišnji nacionalni program za početak primjene MAP-a.

Rekao je i da su sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana najvažnije za NATO, da je Bosna i Hercegovina vrijedan doprinos operacijama Alijanse i da u potpunosti podržavaju njen put ka euroatlantskim integracijama.

‘Značajan iskorak za BiH’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine i otpočinjanje provedbe Akcijskog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

“Ova odluka predstavlja veoma značajan iskorak u procesu integracije Bosne i Hercegovine u NATO, koji je jedan od osnovnih vanjskopolitičkih ciljeva naše zemlje”, navodi se u saopćenju.

“Provedba godišnjih nacionalnih programa u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u potpuno je u skladu sa svim ranije donešenim zakonima i odlukama Bosne i Hercegovine. Stoga od institucija BiH očekujem da u saradnji sa NATO-om odmah preduzmu sve neophodne radnje na otpočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog programa”, dodaje se.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je 28. septembra 2005. Zakon o odbrani, u čijem se članu 84. jasno i precizno navodi: “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.”

U junu 2009. predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine podnio je generalnom sekretaru NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u MAP.

U Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine koju je Predsjedništvo te države usvojilo u martu 2018. navodi se: “Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti bit će prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine.”

Napredak Makedonije

Šefovi diplomatije u Briselu su pozdravili i napredak Makedonije vezano za dogovor o imenu te zemlje.

Nadaju se da će nakon okončanja te procedure Makedonija postati 30. članica NATO-a.

Sastanku prisustvuje i Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, kako bi učesnike izvijestila o dijalogu Srbije i Kosova.

Izvor: Al Jazeera i agencije