BiH dobila novih 20 kilometara autoputa

Dionica ima 5,5 kilometara tunela i 1,5 kilometara mostova (Anadolija)

Javno preduzeće Autoceste FBiH danas je svečano  otvorilo novozigrađenu dionicu autoputa na Kordoru 5c kroz Bosnu i Hercegovinu Sarajevo zapad – Tarčin – petlja Tarčin čime je BiH dobila novih 20,2 kilometara autoputa, prenosi Anadolija.

Glavni izvođač radova na dionici bila je turska kompanija Cengiz Insaat sa skoro 60 kompanija podizvođača radova iz BiH. Izgradnja dionice trajala je dvije godine, a u izgradnji je učestvovalo oko 2.000 radnika.

Radi se o dosad najzahtjevnijoj dionici autoputa kroz BiH koja ima 5,5 kilometara tunela i 1,5 kilometara mostova. Otvaranjem ove dionice, BiH je dobila ukupno 124 kilometra autoputa na Koridoru 5c.

“Prva dionica koju smo započeli bio je prvi Lot. Taj Lot smo potpisali u maju 2012. godine, kasnije smo potpisali druga dva. Tada smo dali tri obećanja. Prvo je bilo da ćemo na vrijeme završiti projekat, drugo da ćemo ostati u granicama budžeta tog projekta i treće da što više uposlenika bude iz Bosne i Hercegovine. Danas možemo reći da smo sva obećanja ispunili”, kazao je generalni direktor turske kompanije Cengiz Insaat Kemal Unluer.

Angažman domaćih kompanija

Dionica autoputa od Zenice do Tarčina sastoji se od tri poddionice koju čine Vlakovo–Lepenica (u dužini od 10,1 km), Lepenica–Suhodol (5,5 km) i Suhodol–Tarčin (4,6 km). Ova dionica sastoji se od sedam tunela, sedam mostova, petlje Vlakovo, čeonog naplatnog mjesta Vlakovo, petlje Lepenica, odmorišta Mokrine i petlje Tarčin.

Prema riječima direktora Javnog preduzeća Autoceste FBiH Ensada Karića, otvaranje pomenute dionice predstavlja historijski trenutak za cijelu BiH.

“Ova dionica je urađena za 20 miliona maraka manje nego što je ugovorom predviđeno. Uspjeli smo je završiti u roku, za skoro dvije godine, uprkos brojnim problemima koje smo imali”, kazao je Karić.

Napomenuo je da je od gotovo 300 miliona eura vrijednosti projekta otprilike 200 miliona otišlo domaćim kompanijama angažiranim na izgradnji.

Dionica autoputa koja spaja Zenicu i Tarčin, a čija izgradnja je koštala 300 miliona eura, bit će otvorena za saobraćaj sutra u šest sati.

Izvor: Agencije