BiH dobila medicinsku pomoć od EU-a, stigli respiratori iz Švedske

Šef Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Johann Sattler rekao je novinarima da će EU zdravstvenom sektoru u toj državi pomoći s dodatnih 28 miliona eura (Fena)

Bosna i Hercegovina dobila je u petak novi kontingent medicinske pomoći koju je osigurala Evropska unija, uključujući kvalitetne bolničke respiratore namijenjene teškim pacijentima oboljelim od COVID-a 19. 

Medicinski strojevi i zaštitna oprema koji su dopremljeni u Sarajevo vrijedni su 800.000 eura, a šef Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Johann Sattler rekao je novinarima tokom primopredaje donacije da Unija ovako ponovo konkretno dokazuje spremnost podržati Bosnu i Hercegovinu, prenijela je Hina.

U početnoj fazi epidemije Unija je izdvojila sedam miliona eura za hitnu medicinsku pomoć, koja, uz respiratore, znači i nabavku EKG-a, rendgena i uređaja za ultrazvuk te znatne količine zaštitne medicinske opreme, a Sattler je kazao da će EU pomoći zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini s dodatnih 28 miliona eura.

Kako navodi agencija, respiratori dopremljeni u petak proizvedeni su u Švedskoj i dokazanog su kvaliteta, za razliku od onih koje je Federacija BiH u aprilu nabavila iz Kine, koji su se pokazali neupotrebljivima u bolničkim odjelima za intenzivnu njegu, kojima su bili namijenjeni.

Za taj posao iz entitetskog budžeta plaćeno je 5,3 miliona eura, a obavljen je uz posredovanje fime “FH Srebrena malina”, koja ranije nikad nije nabavljala medicinsku opremu. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine o tome sada vodi istragu, a suspendiran je direktor entitetske Civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je potpisao sporni ugovor o nabavci.

Novi zakon o javnim nabavkama

Aludirajući na tu aferu, Sattler je rekao da su skandali vezani uz nabavku medicinske opreme pokazali koliko je važno donijeti i poštivati zakone o javnim nabavkama usklađene sa standardima koji vrijede u EU-u. Također je pozvao sva tijela vlasti u Bosni i Hercegovini da što prije bude donesen novi zakon o javnim nabavkama.

Upozorio je i da Bosnu i Hercegovinu tek čekaju teški izazovi spašavanja radnih mjesta ugroženih epidemijom, čega ne može biti bez saradnje svih nivoa vlasti. Kazao je i da bi te procese trebalo voditi uporedo s provođenjem reformi nužnih kako bi Bosna i Hercegovina stekla status kandidata za članstvo u EU-u.

Bosna i Hercegovina podnijela je takav zahtjev još 2016, ali je Evropska komisija ocijenila da on ne može biti odobren prije provođenja reformi definiranih u 14 tačaka u dokumentu iz 2019.

Vlasti u Bosni i Hercegovini otad nisu napravile ništa, pa je Delegacija EU-a u toj državi osmislila novi koncept provođenja reformi kroz ad hoc radnu grupu, koju čine najodgovorniji državni i entitetski zvaničnici, ali HDZBiH u tome ne želi učestvovati sve dok je u toj grupi Željko Komšić, kome osporava legitimitet kao člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

Sattler je, pak, u petak ponovio poziv svima kojih se to tiče da se uključe u rad ad hoc grupe.

Izvor: Agencije