Oglasi

BiH dobila dodatna pitanja od Evropske komisije

Radi se, kako navode bh. mediji, o gotovo 600 dodatnih pitanja koja su stigla u Direkciju za evropske integracije Bosne i Hercegovine.
Kako je saopćeno, najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterijArhiva

Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine saopćila je da je Evropska komisija proslijedila dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Herceglovine za članstvo u Evropsku uniju.

U saopćenju Direkcije se navodi da dodatna pitanja čine 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine, prenosi Fena.

Radi se, kako navode bh. mediji, o gotovo 600 dodatnih pitanja.

Sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i ostale države u regiji.

Kako je saopćeno, najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja.

Slijede poglavlje 19. - Socijalna politika i zapošljavanje (43), Poglavlje 14. – Transportna politika (39), te Poglavlje 26. – Obrazovanje i kultura (36).

Prevod dodatnih pitanja sa engleskog jezika

Prva aktivnost Direkcije za evropske integracije bit će prevod dodatnih pitanja sa engleskog jezika.

Nakon toga će ona biti unesena u informacioni sistem za podršku pripremi odgovora na Upitnik, a zatim će nadležne institucije pripremati doprinose za cjelovite odgovore Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će u nastavku realizacije ovog posla, doprinose nadležnih institucija tehnički finalizirati radne grupe i po potrebi ostala tijela u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija.

Svrha dodatnih pitanja je da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatiraju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. godinu koji ranije nisu mogli biti prikupljeni, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.